MCC

2023.12.29. 21:45

Mohos Zsófia és Marsalkó Péter – az értékőrző fotográfiáról szóló előadással zárult az év

Az MCC december végén két fotográfust hívott meg kerekasztal beszélgetésre: Mohos Zsófiát és Marsalkó Pétert. Mohos Zsófia, az MCC által támogatott Highlights of Hungary közönségdíjas Görbeország Projekt fotográfusa újonnan megjelent, Lélekjelenlét című könyvét is bemutatta a pécsi közönségnek. Görbeországról, azaz Palócföldről készített fotósorozatot, kiemelve a vidéki lakosság életének pillanatait.

Mohay Réka

Mohos Zsófia szerint a fényképezőgép eszköz ahhoz, hogy az élményeinket kifejezhessük.

– Egy eltűnőben levő világot szeretnék megörökíteni és átadni az utókornak 

– fogalmazott a fényképész.

– Szembeötlő az elmúlás megtapasztalása a népi környezetben. A halált nem tabuként, hanem természetes történésként fogják fel, rítusokba, hagyományokba öltöztetik és ezáltal hagyják is megélni a gyászt. Az urbanizálódott embereknek kihívás megtalálni az ilyen fajta természetességet

 –tette hozzá Mohos Zsófia.

Marsalkó Péter azt fogalmazta meg, rendkívül izgalmas, hogy Zsófia a “szocfotó” hagyományai ellenére színes képekkel dolgozik. Marsalkó hangsúlyozta, sajnálja, hogy a mai mainstream fotóművészet nem ezt a vonalat követi, holott nagy szükség lenne arra, hogy minél több fiatal foglalkozzon a hagyományos értékekkel. Hozzátette, úgy gondolja, Mohos képei kiválóan illeszkednek a magyar művészeti hagyományba, érdemes támogatni ezt a fajta művészetet, amely Magyarországot, a magyar emberek életét örökíti meg.

A fotográfusok szerint, ami igazán megindító az idős emberek életének megörökítésében, hogy ők még egy olyan generáció, akik egyedül öregszenek meg. Ugyanis nem laknak már együtt a fiatalabb családtagokkal, mivel többségük elhagyja a népi vidéket. Érdekes azonban látni azt, hogy ez sok esetben nem kiszolgáltatottá, hanem erőssé teszi őket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában