Hazalátogatott a jazzdobos

2023.12.04. 15:40

Nemzetközi turnék, jubileumi album, mesterkurzus az önmenedzselésről 

Kiemelkedő sztárokból jól áll a város minden zenei műfajban, de talán jazzben a leghosszabb a befutott előadók sora, Szabó Dánieltől Gadó Gáboron át Bágyi Balázsig.

Mészáros B. Endre

A dobos Bágyi Balázs egy hete Pécsett járt és előadást tartott a Zeneművészeti Intézetben. A Magyar Jazz Szövetség 10 éven át ténykedő és nemrég leköszönt elnökével arról beszélgettünk, miről szólt a beszámoló, hogy áll most itthon a műfaj, zenészként pedig hazai és külföldi fellépéseiről és új lemezükről faggattuk.

– Mennyire tekinti még Pécset az otthonának?

– Minden évben visszatérek, hiszen itt élnek a szüleim, a testvéreim, itt laknak a rokonaim. Idén a New Quartet együttesemmel a pécsi koncertünk szeptemberben volt, s most a Pécsi Jazz Napokon tartottam mesterkurzust a jazz

zene marketing sajátosságairól, az önmenedzselésről, a brandépítésről. Zenei vonalon ugyanis sokak számára ez az egyetlen út az érvényesülésben. 

– Hová járt középiskolába? 

– A Leőwey Klára Gimnáziumba. Az egy nagyon jó társaság volt, a jazz-zongorista Szabó Dániel például egy évvel utánam végzett. Ennek már több mint három évtizede, szóval mindketten egymást ismerjük legrégebben a hazai jazzéletből. Az iskola vegyeskarában is együtt énekeltünk, ahol Dani édesapja, dr. Szabó Szabolcs volt a karnagy. 

– Szeptemberben tíz év után elköszönt a Magyar Jazz Szövetség elnöki posztjától. Miért?

– Ez egy nonprofit civil szervezet, társadalmi munkában végeztem a teendőket. Ennyi időt terveztem, a tisztújításon már nem jelöltettem magam, el is fáradtam.

– Amikor elkezdte a munkát, a fiatalítást nevezte meg legfontosabb teendőnek. Mennyire sikerült ezt megvalósítani?

– Rengeteg ismeretterjesztő programot indítottunk, versenyeket rendeztünk, például az is közelebb hozza a fiatal közönséget a jazzhez, hogy együttműködést kötöttünk a Művészetek Völgyével. De számtalan egyéb pozitív eredményünk született.

– A New Quartet zenekarával kidekázták az időt, 10 éves jubileumukat ünneplik idén, a Decade című új lemezükkel. Milyen koncertek voltak még a jazzdobos tarsolyában? 

– Ez az év a jubileumunkról szól. Tavasszal stílszerűen tíz állomásos lengyelországi turnénk volt, és a súlyát jelzi, hogy a rendszerváltás óta magyar jazzformáció nem járt még náluk ilyen hosszú körúton. Ott igen értő fülekre talál napjainkban is a jazz, rengeteg élőzenés klubjuk van, mi pedig többek között a pozanos Jacek Namyslowskival is együtt játszottunk. Nyáron fesztiválokon szerepeltünk, majd a Decade lemezünket szeptemberben mutattuk be Budapesten és Pécsett is. Itt jegyzem meg, hogy ha már jubileum, ekkor ünnepeltem az 50. születésnapomat. Októberben Bukarestben a Magyar Jazz

Fesztiválon játszottunk, decemberben pedig a Budapest Jazz Clubban zárul az idei sorozat. Továbbá az amerikai-magyar Eastern Boundary Quartettel, melyben Borbély Mihállyal ketten vagyunk magyarok, ősszel az Egyesült Államokban turnéztunk a keleti parton. Aztán átrepültem Kaliforniába, ahol San Diegóban volt két fellépésem.   

– Mire készül az új esztendőben?

– Többek között Finn- és Észtországba is készülünk, szeretnénk továbbá visszamenni Kínába koncertezni. Itthon pedig klubok, fesztiválok, turnék sora következik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában