Meglepetéssel kedveskedtek

2023.12.20. 17:29

Tóth Ferencet, Komló legendás karnagyát köszöntötték 95. születésnapján

Igazán különleges eseményen, a Magyar Rádió Gyermekkarának koncertjén köszöntötték 95. születésnapjának előestéjén tisztelői és tanítványai Tóth Ferencet, Komló Liszt-díjas karnagyát kedd este a mecseki város hangversenyteremben. A hivatalos programok után egykori tanítványai szívhez szóló meglepetéssel is kedveskedtek a legendás karnagynak.

Balikó Gergely

Forrás: Polics József Facebook oldala

A dallamok felcsendülése előtt a köszöntők sorát Hoppál Péter kormánybiztos nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy Komló fel van írva a kultúra nagy könyvében, mint a gyermekkórus-művészet egyik fővárosa. Ez részben a Kodály Zoltán nevét viselő, több évtizede folyamatosan megrendezésre kerülő nemzetközi gyermekkórus fesztivál miatt van így – tette hozzá a térség fideszes országgyűlési képviselője

Hoppál Péter úgy folytatta, részben pedig azért, mert szintén Kodály Zoltán közreműködésével a városban jöhetett létre az országban elsők között az a zenetagozatos általános iskola, amely példát mutatott módszertani kultúrában és a gyermekkórus-művészet nevelésében az egész országnak és az egész világnak.

Ezt a rangot Tóth Ferenc vívta ki Kodály Zoltánnál személyesen – méltatta az ünnepeltet, egyúttal ezt az együttállást különleges lokálpatrióta gyöngyszemnek nevezte.

– Köszönöm, hogy Komló városának ilyen embert adott a Jóisten

 – fogalmazott köszöntőjében Polics József polgármester, aki az alkalmat különleges ünnepnek nevezte a város életében. Szavai szerint minden komlói kötődik Tóth Ferenchez, akinek mindene a tanulók, a gyerekek voltak, ezért nem véletlen hogy születésnapján a világhírű magyar gyermekkar ad koncertet szülővárosában.
Polics József kiemelte azt is, hogy polgármesteri munkáját Tóth Ferenc olyan javaslatokkal és ötletekkel segítette, amelyek mindegyike a város jobb jövőjét szolgálta.

Kórusvezető társai nevében Kertész Attila Liszt-díjas pécsi karnagy nyújtott át díszoklevelet az ünnepeltnek. Majd azt hangsúlyozta, hogy Tóth Ferenc tanára, útmutatója volt a kodályi úton, akinek egyúttal csodálatos tanítványokat köszönhetett a Pécsi Kodály Zoltán Gimnáziumban.

A Magyar Rádió Gyermekkarának koncertjét követően, Tóth Ferenc egykori tanítványai, kórusai kifejezetten erre az alkalomra szerveződve, meglepetésként énekkel köszöntötték mesterüket a koncertterem aulájában.

Kalandos életút

Tóth Ferenc, Komló díszpolgára, a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetettje 1928. december 20-án született, Komlón, egy bányászcsalád sarjaként. Édesapja bányaasztalosként, dolgozott. Édesanyjától énekelni, édesapjától hegedülni tanult – olvasható a város kórusfesztiváljának honlapján. Óvodás és kisiskolás éveit is Komlón töltötte. 1937-ben kezdődött az új iskola építése a Templom téren, addig oktatás céljára átalakított 3 bányászlakásban folyt az oktatás. Fekete Pál, a szigorú kántortanító, már korán megismertette az iskola növendékeit a kórusművekkel, itt találkozott először Kodály műveivel.

10 évesen került az 1934-ben, Szederkényi Ádám által alapított Komlói Fúvós Zenekarba, ahol a harsonával és a tubával ismerkedett.

A háborút követően lakatosinasnak jelentkezett a fémipari iskolába, de végül a Püspöki Tanítóképzőbe iratkozott be, magyar-ének szakos tanárjelölt lett.

Tanulmányait követően, 1952-ben, származása miatt ajánlották az akkori Népművelési Minisztérium zenei osztályára. A zeneiskolák szervezését bízták rá, amelyből akkor 18 volt az országban. Számuk 1957-re 37-re emelkedett, közbenjárásával jött létre 1954-ben Komlón is.

1956-ban a forradalmi bizottság tagjaként elbocsájtották a minisztériumból. 1957-től visszakerült Komlóra, a Belvárosi Iskola tanára lett.

Az általa vezetett gyermekkórust 1958-ban hallotta először Kodály Zoltán a zeneiskola hangversenyén. Ekkor tesz ígéretet a mester, hogy támogatni fogja a zenetagozat bevezetését Komlón, amely 1958 őszétől már meg is valósul. Az ország legnagyobb, 180 fős gyermekkórusával büszkélkedhetett Komló.

Hasonló lendülettel veszi kezdetét a Munkáskórus megszervezése, melynek az utánpótlását a gyermekkórus adja, és részben a később megalakult Pedagógus kórus is volt tanítványaiból verbuválódik.

Az 1961-ben rendezett első nemzetközi kórusversenyen, Debrecenben sikerrel szereplő komlói gyerekeknek Kodály kórusművet ír „Harasztosi legénynek” címmel.

1969-ben az Úttörő Kórusok Országos Találkozóján is kimagasló teljesítményt nyújtott a Komlói Ének-Zenei Általános Iskola kórusa. Az iskola 1970-ben veszi fel a Kodály Zoltán nevét, módszere alkalmazásában már komoly tradíciójuk van.
Kórusaival gyakran szerepelt nemzetközi fesztiválokon, itt álmodta meg, hogy Komló lehetne a helyszíne a külföldi gyermekkórusok magyarországi találkozójának. Az akkori városvezetés támogatta az elképzelést. Az első fesztivált 1972. június 2-3-án tartották, ezt követően minden második évben megrendezésre került a Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál – írta a honlap.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában