Legyünk óvatosak

2024.01.14. 14:00

A farsangi jelmez akár könnyen lángra is lobbanhat a buliban

A farsangi szezon megkezdődött – a jelmezek, maszkok vásárlásakor a termékeken lévő figyelmeztető jelzésekre fokozottan kell ügyelni. A mulatságokra a szülők is készülnek ételekkel, italokkal – az iskolák, óvodák döntésén múlik, hogy a házi süteményeket, szendvicseket beengedik-e az intézménybe.

Wald Kata

Fotó:

Vízkereszt elmúlt, megkezdődött a farsangi szezon – az iskolákban, óvodákban mulatságokat szerveznek a gyerekeknek az elkövetkezendő időszakban. A fogyasztóvédelmi hatóság rendszeresen ellenőrzi a boltokban kapható jelmezeket, maszkokat, parókákat. Fontos tudni, hogy ezek a termékek jó esetben tartalmaznak égésgátló anyagokat. Ha nem, akkor a gyártónak ezt kötelezően jeleznie kell a terméken. – Jelmez vásárlásakor tehát nagyon fontos figyelni a figyelmeztető feliratot – javasolják a fogyasztóvédők. 

A jelmezek, parókák, fejdíszek égési tulajdonságait a korábbi években is vizsgálták, figyelemmel arra, hogy például a tortán lévő égő gyertya közelében hamar meggyulladhatnak, hevesen égnek és ezáltal súlyos égési sérülést okozhatnak. A laboratóriumi vizsgálatok során volt arra is példa, hogy a górcső alá vett 20 termék 40 százaléka, azaz 8 áruféleség égési tulajdonságai nem feleltek meg a követelményeknek, így égési sérülés súlyos kockázatát jelentették a gyermekek számára. 

– Farsangkor fokozottabban kell a gyermekekre felügyelni, a balesetek megelőzése érdekében ne engedjük nyílt láng, vagy forró tárgy közelébe őket

 – hangsúlyozzák a szakemberek. 

A másik, farsang idején felmerülő fogyasztóvédelmi kérdés, hogy a házi sütemények, szendvicsek bevihetők-e az iskolákba, óvodákba. Fontos tudni, hogy jogszabály nem tiltja a házilag készült sütemények közintézményekbe való bevitelét. Az adott iskola, óvoda döntése, hogy beengedi-e az ellenőrizetlen háztartásokból származó otthoni készítményeket, vagy sem. Az előírások szerint közfogyasztásra szánt élelmiszereket csak engedélyezett helyen és körülmények között lehet előállítani és forgalmazni. A jogszabályok az élelmiszerek magánszemélyek által végzett kezelésére, elkészítésére, tárolására és felszolgálására nem vonatkoznak, a tevékenység nem jár engedélyezési kötelezettséggel. 

Ha az intézmény megengedi a házi sütemények bevitelét, akkor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal javaslata szerint tájékoztatnia kell a szülőket a lehetséges kockázatokról is, hisz háztartásonként eltérőek a higiéniai állapotok, és az élelmiszer-biztonsági szabályokat sem feltétlenül ismerik maradéktalanul a háziasszonyok. A szervezésnél fel kell hívni a figyelmet arra is, hogy hosszabb ideig eltartható, biztonságos süteményeket – például linzereket – készítsenek, illetve a kínálásnál biztosítani kell a szükséges a tiszta körülményeket, eszközöket, az ételek szennyeződéstől történő védelmét, hulladékgyűjtő edény kihelyezését. Összességében azonban a házi, otthon készített sütemények bevitelét, közös fogyasztását élelmiszer-biztonsági szempontból még alkalmilag sem támogatja a hatóság. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában