Mozifilmek bűvöletében

2024.01.06. 14:39

A magyar, az angol, a japán és egy francia – ez nem egy vicc kezdete

Januárban gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogy nem tudjuk hogyan kapcsolódjunk ki. Hiszen a programok felhozatala ebben a hónapban általában kissé szegényesebb, de azért még így is lehet találni egy-két vonzó gyöngyszemet, főleg, ha moziról van szó.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

 Az Apolló Mozi januárban sem hagyja fantasztikus alkotások nélkül a közönséget. Hogyha megnyitjuk a mozi honlapját, akkor január 4-énél azt látjuk, hogy minden vetített alkotás mellett szerepel a PRE felirat, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy premierfilmről van szó. 

Rálel az újrakezdés lehetőségére 
A Nem halok meg egy magyar dokumentumfilm, amely Einspach Gábort állítja története középpontjába. A galeristaként, az Artmagazin alapítójaként és kiadójaként, igazságügyi szakértőként ismert férfinél hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak, de a hírre nem omlik össze, hanem betegségében megtalálja a teljes újrakezdés lehetőségét. A film rendezője, Dér Asia több éven át követte nyomon a férfi életét. 

Egy 800 kilométeres táv, gyalog teljesítve 
A következő premierfilm címe Harold Fry valószínűtlen utazása, amely Rachel Joyce nemzetközi bestsellerré vált regényéből készült. A történet főhőse Harold, aki eddigi életében semmi különöset nem csinált. Egy nap levelet kap régi ismerősétől, amelyben közli, hogy rákos lett és egy hospice-ba került. A férfi egy hirtelen ötlettől vezérelve nekivág egy 800 kilométeres távnak gyalog, hogy személyesen adja át válaszlevelét. 

A japán direktor nem nyugszik 
Hayao Miyazaki új animével jelentkezett, amely A fiú és a szürkegém címet viseli. A történet főhőse egy Mahito nevű fiatal fiú, aki az édesanyja után vágyakozik, így egy olyan világba merészkedik, amelyen élők és holtak osztoznak. Ez a hely az, ahol a halál véget ér, és az élet új kezdetet talál. 

A vidéki élet meghozza az ihletet 
A negyedik film egy francia dráma-vígjáték, amely egy Marc nevű férfi életét követi nyomon, aki alkotói válságba kerül. A férfi úgy határoz, hogy maga mögött hagyja a párizsi őrületet, és elviszi stábját a nagynénje házába, hogy a kis vidéki falu nyugalmában folytassák új filmjük forgatását. Itt újra megszállja az ihlet, és elhatározza, hogy megírja A megoldások könyvét, amelyben mindenkivel megosztja tanácsait. 
Az alkotásokat az Apolló Mozi január első és második hetében több alkalommal is vetíti. Pontos dátumokért és időpontokért: apollopecs.hu. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában