Múltidéző

2024.01.28. 07:00

A magyarok számára az étkezés szeretetnyelv (galéria)

Ötféle szeretetnyelvet alkotott meg Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, lelkész, aki szerint a szeretetnyelv az a mód, ahogy az adott ember kifejezi és megéli a szeretetet.

Czeczon Enikő

De hogy mi ez az öt? Elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés, viszont szerintem ezt ki lehetne még egészíteni eggyel, főleg, hogyha magyarok vagyunk. Ez pedig az étkezés. Mert miről ismerszik meg a magyar? Arról, hogy szeretünk enni. Otthon, vonaton, étteremben, kifőzdében és még sorolhatnánk, ezért is elevenítünk fel most régi kedvenc helyeket. 

Ott volt például a Nádor Kávéház, ahol a protekciósok még menühöz is juthattak tizennyolc forintért, de lehetett ott kocsonyát és hideg sört is kapni. A másik emlékezetes hely a Gilde söröző volt, ahová sokan a füstölt csülkös babos káposzta miatt jártak, de volt olyan is, aki a zúzapörköltet imádta ott a legjobban. 

De nem szabad elfeledkeznünk az első pécsi gíroszosról sem, amelyet egy arab fiatalember nyitott meg a Garay János utcában, de ő volt az, aki sokáig a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudománya előtt vezetett egy gíroszos bódét. 

Még sorolhatnánk az étkezésre alkalmas helyeket, de nem szabad elmennünk szó nélkül a bárok mellett sem. A Maxi bár igen népszerű volt, hiszen sztriptíztáncosokkal is lehetett ott találkozni, de ott volt még a régi Mecsek cukrászda, ami estére szórakozóhellyé alakult. Ott fogyott csak igazán a Martini az 1970-es James Bond őrülete miatt. Ugyan a híres kém sose járt itt, de helyette nem egyszer fellépett Kulka János is. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában