Magyar vonatkozású színdarab

2024.01.22. 14:40

Az év legjobb regénye díjat nyerte el Stefan Çapaliku Pécsen írt könyve Albániában

Az év legjobb regénye díjat nyerte el Stefan Çapaliku Pécsen írt regénye Albániában. A Frakkba öltözött angyal egy, a kommunizmus idején élt albán zeneszerző történetét dolgozza fel. A szerzőt egy valódi történet ihlette meg, amelyet fiktív elemekkel kiegészítve mutat be.

Mohay Réka

Fotó: Shkolla Elina

A cselekmény a kommunisták hatalomra kerülésével indul, amikor a rezsimet ellenző zeneszerzőt börtönbe vetik, ám minden nap elviszik az egyik rejtekhelyükre, hogy az ottani zongorán játsszon a karhatalmistáknak. Mindeközben megírja Albánia első operáját. A regény bemutatja a művész lelki vívódását, valamint a főhős és egy énekesnő közötti szerelmi szálat. Ez is tragikummal átszőtt, a közvélemény intrikái, a kollégái féltékenykedése, társadalmi előítéletek miatt nem vehette feleségül a primadonnát. Végül a zeneszerző saját kezével vet véget életének. Ám a regény fő üzenete az, hogy a kommunista diktatúra idején a szabadság teljes hiányában az, ami öngyilkosságnak tűnik, valójában gyilkosság, amit a diktatúra nyomása tesz az emberrel.

Az író a könyvét egy hónap alatt írta meg Pécsen, amikor 2021-ben a Magyar Írórezidencia vendégeként alkotott a városban.

– Pécs igen kedvező helyet jelentett az írásra, el tudtam vonulni, hogy dolgozzak és pihenjek is mellette. Mindenki, akivel itt találkoztam, kedvesen fogadott, mindezek összességében segítettek abban, hogy produktív legyek

 – mondta lapunknak. 

A Frakkba öltözött angyal 2022-ben jelent meg Albániában, eddig olasz és francia nyelvekre is lefordították, a kritikusok igen pozitívan fogadták. 2023 végén elnyerte az év legjobb regényének járó díjat a helyi kulturális minisztériumtól. 

Stefan Çapaliku családja által a magyar történelemmel és az 1956-os forradalom eseményeivel is összefonódik. 

– Nagybátyám Budapesten tanult orvosnak a szabadságharc kitörésekor, s részt vett az eseményekben, főleg orvosi segítséget nyújtva. Ezért később, mikor hazatért dolgozni Albániába, tizenhét évnyi börtönre ítélte a kommunista hatalom. Megírtam a történetét a magyar forradalom kontextusában egy színdarabban, amely angol nyelven is elkészült, és nagy örömmel venném, ha egy magyar színház is bemutatná

 – hangsúlyozta a szerző. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában