Táncház

2024.01.17. 17:50

Feltárul a mezőségi táncok különleges világa

Mezőségi táncházra várják a magyar néptánc iránt érdeklődőket a Nappaliba január 18-án, csütörtökön este 7 órától.

Mohay Réka

Fotó: Pusztai Sándor

A talpalávaló muzsikáról a Kalász Banda gondoskodik. A zenekar 2027 óta működik, eddig négy albumot jelentettek meg, mindegyiket népzenei témában. Kalász Máté és Halmos Attila hegedűn, Kaszap Attila brácsán, Fekete Antal „Puma” kontrán, Molnár Péter pedig nagybőgőn játszik a bandában

Mezőség a Kis- és Nagy-Szamos, a Sajó, a Maros és az Aranyos közötti erdélyi dombvidéket jelöli, tánc- és népzenekultúrája igen gazdag. A Magyar nép tánckultúrája lexikon szerint ez több tényező együttesének köszönhető. Ez a térség őrzött meg ugyanis a legtöbbet az erdélyi reneszánsz és barokk örökségből. A több nemzetiség együttélése, valamint a különböző társadalmi rétegek változatossága is árnyalta, gazdagította az itteni táncokat, Mezőségben ugyanis magyar, román, cigány és szász kulturális hatások vegyültek.

A belépés a táncházra a Csoóri Sándor programnak köszönhetően ingyenes. A Kulturális és Innovációs Minisztérium programjának célja, hogy a közösségteremtő műfajokban működő – Magyarországon a hazai és nemzetiségi, határainkon túl pedig a magyar néptáncos, népzenei és népdalköri – szervezeteket, közösségeket támogassa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában