Érdekes előadás

2024.01.18. 10:00

Megjövendelte művében a magyar szerző a II. világháború kitörésének évét

Érdekes előadás várja az érdeklődőket január 18-án délután 5 órakor a Tudásközpont konferenciatermében, amelynek címe Mesterséges intelligencia és mesterséges nyelv egy múlt századi író, Szathmári Sándor utópiáiban. Az előadást Tófalvy Éva tartja.

Czeczon Enikő

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Matej Kastelic

Kevesen ismerik a gyulai származású Szathmári Sándor nevét, akinek, az esemény leírása szerint, ott a helye a műfaj klasszikusai között, Jonathan Swift, H. G. Wells, Anatole France, Aldous Huxley és Karinthy Frigyes társaságában.

Tófalvy Éva tanulmányában olvasható, hogy a szerző 1932-ben kezdte el élete fő művét, amely a Hiába trilógia volt. A három kötet címe pedig Múlt, Jelen és Jövő lett. Az utópiában Szathmári Sándor pontosan megjövendeli a második világháború kitörésének évét és a szocializmus diktatúráját, valamint olyan tanulmányokat is leír művében, mint a gyanús elemeket lehallgató miniatűr rádió vagy a bénító sugár, amellyel tüntetőket hatástalanítanak.

Évtizedes kutatómunka után alkotta meg Tófalvy Éva az íróról szóló monográfiáját, amely egy tudományos igényű, filológiai pontosságú, szakirodalmi hivatkozásokkal megtűzdelt kötet, amely szinte egy regény olvasmányos stílusában beszéli el hőse életét és mutatja be elfeledett munkásságát.  

A programon való részvétel ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában