A művész üzenete

2024.01.12. 21:45

„Száz Szász” érkezik a siklósi várba

Szász Endre Munkácsy-díjas festőművész a hollóházi Szász-stúdióban készült alkotásaiból, Száz Szász címmel nyílik kiállítás február 8-án a Siklósi Várban – tájékoztatott Riegl Gábor polgármester. A vendégeket Szentgyörgyváry Péter várkapitány köszönti, aki a helyet biztosította tárlatnak.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Szász Endre az Egri csillagok látványtervezője, porcelánfestő, már 1960-ban hatszáz könyv illusztrációját jegyezte. Sokszínű alkotói egyéniségét 20 éven keresztül Kanadában és Amerikában kamatoztatta, visszatérte után, az 1980-as években Hollóházán alakított ki saját stúdiót. Rézkarc-szerű, egyedi technikája újításként jelent meg a modernkori, magas tüzű porcelánok világában.

Szimbolizmus, szürrealizmus, konstruktivizmus, az erdélyi népi kultúra és afrikai törzsek motívumai, valamint keleties ornamentikák köszönnek vissza a maszkokról, vázákról és tányérokról. A hollóházi Szász Stúdióban készült tárgyak közül számos sorozatgyártásba sosem került, egyedi darab, és számos limitált szériájú ritka és értékes porcelán.

A kiállítással kapcsolatban Mojzes Tamás alpolgármester elmondta, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra 2022-es kiállítása után most újabb kuriózumot sikerült a várba hozni, melynek falai között ismét a történelem és a művészet egyedülálló kapcsolódásának tanúi lehetnek a látogatók. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!