Szent Flórián oltalma alatt

2024.01.12. 14:00

Takáts Gyula pécsi ifjúsága alatt született a Király utcában olvasható vers

A Szent Flórián téri kocsmában született a tűzoltók védőszentjéhez intézett költemény, amely a Király utcai versoszlopokok egyikén is helyet kapott. Az itt szereplő sorok bemutatását Takáts Gyula művével folytatjuk.

Mohay Réka

Az eddig bemutatott költemények szerzői közül az egyik leghosszabb életút Takáts Gyulának adatott meg, a somogy megyei Tabon 1911-ben napvilágot látott Kossuth-díjas költő, író, műfordító, kritikus, tanár és múzeumigazgató 2008-ban, 97 esztendősen hunyt el Kaposváron. 

Tanulmányait a pécsi egyetemen végezte, s itt, az 1930-as években született meg A pécsi Flórián-korcsmában című verse (eredetileg így, a régies helyesírással), 1937-ben a Válasz folyóirat lapjain is megjelent. 

Jó szent Flórián, büszke égi szent,/ neved korcsmánk cégére volt: / római díszben, ős rangod szerint,/ védted a káptalani bort.

 – szól a költemény első négy sora, amelyet a Király utcai járókelők is olvashatnak. 
Egy későbbi interjúban a költő az alábbi módon nyilatkozott a vers születésével kapcsolatban, mely a második világháború nyugtalanító előszelét megtapasztaló lelkületben fogant. 

– Tatay Sándorral és Weöres Sándorral ültünk a Flórián kocsmában, és ettünk orosz halat, kevés pénzünk lévén, és nagyon kitűnő vörösbort ittunk erre a halra, amelyik amúgy is megkívánja. A versnek a hangulata abban a beszélgetésben fogant meg, amely abban az időben az erősen pusztuló ormánságról folyt. Fülep Lajos, ennek hirdetője is atyai jó barátunk volt. Az a világ izgatott bennünket, hogy mi lesz éppen a Drang nach Ostennek az idejében a mi kis országunkkal. A pécsi Flórián kocsma előtt álló Flóriánnak a szellemét kértem, hogy ha majd kigyullad fölöttünk a ház, hát azért gondoljon ránk is, és ne csak a bort őrizze, hanem öntsön ránk, löttyentsen ránk egy kis vizet is, hogy ne legyen olyan nagy az ország égése. Sajnos, nagy lett az ország égése – nyilatkozta a költő 1978-ban Garai Gábornak a Kortárs folyóiratban. 

Takáts Gyula, amint Tüskés Tibor irodalomtörténész is megállapította, reneszánsz ihletettségű, sokoldalú költő volt, aki versek mellett prózaírással, valamint képzőművészettel is foglalkozott. Líráját átjárta a somogyi népköltészet hatása, tájnyelvi megfogalmazásai. 

A versoszlopon is idézett vers címzettjét a pécsi Flórián téri mészkőszobor jeleníti meg. A tűzoltók védőszentjének eredeti, már erősen megromlott állapotú homokkő elődje, mely az 1920-as években készült, a Tűzoltóság Engel úti épülete előtt található. A ma is látható alkotás eredetijét 1926-ban Zichy Gyula megyés püspök szentelte fel. Az eredeti alkotó Kozma Erzsébet, aki a székesegyház altemplomában látható stációk domborműveit is készítette. Érdekesség, hogy a mai Flórián téren, a török időkben egy közkút állt, majd ennek helyére 1825-ben került egy Szent Flórián-szobor, tehát már a Kozma Erzsébet-féle alkotás előtt is a szent szobra állt itt, s vélhetően, bár nem egyértelmű, hogy mikor, de a tér is a szoborról kaphatta elnevezését – amint arra Wéber Adrienn összeállítása is utal a Csorba Győző Könyvtár blogján. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában