Az űr lesz a téma

2024.02.28. 10:00

A Föld körüli pályára állított eszközök mindegyike zuhanni kezd egyszer

Folytatódik az Egy kis esti fizikai programsorozat február 28-án délután 7 órakor a Művészetek és Irodalom Házában, amely az Űrbiztonság, műholdfelderítés és követés - Magyarországon is! címet viseli.

Czeczon Enikő

Illusztráció

Fotó: Artsiom P

Az űr meghódítása mindenkit lenyűgöz, de maga az űr mára egy üzlet lett. Bárki, akinek elég pénze van műholdakkal pakolhatja tele anyabolygónk környezetét, azonban, amit egyszer pályára állítunk, az valamikor vissza fog esni a Földre. Azon eszközök, amelyek alacsony pályán vannak néhány hónap elteltével, míg a magasabban fekvők évtizedek múlva kezdenek zuhanni a Föld felé.  

Dr. Hegedűs Tibor előadásán az alábbi kérdésekre keresi a közönséggel a választ: Mely űreszközök légkörbeli visszatérése jelenthet veszélyt? Mit tudunk tenni, hogy ezeket időben felderítésük? Magyarországon 2022 óta műhold-, és űrszemét megfigyelő optikai távcső gyűjti az adatokat. Hogyan történik manapság a műholdak megfigyelése, hogyan lehet meghatározni térbeli pályájukat, és megbecsülni a földfelszínbe történő becsapódásuk pontos helyét és idejét? 

Az előadáson való részvételi információért keressék fel az Egy kis esti fizika Facebook-eseményét

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában