Elűzik a telet

2024.02.02. 07:00

Ágyúszóra indul a felvonulás farsangvasárnap

Utolsó megbeszélésüket tartották nemrég télűző-tavaszköszöntő népszokásunk résztvevői, a busók, önkormányzatunk, a szervezők és a lebonyolításban résztvevő hatóságok képviselői, közölte az önkormányzat.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Szabolcs László

Beszámolójuk szerint a nyilvántartott, e pillanatban már 71 busócsoport közül 56 vezetője vagy más tagja volt ott a Városháza dísztermében rendezett egyeztetésen.

Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere megköszönte hagyományőrzőink évek óta tapasztalható partnerségét, azt, hogy az idén már 2500 fősre duzzadó maszkos sereglet mindent megtesz világhírű rendezvényünk sikeréért.

A katasztrófavédelem részéről May Károly elsősorban azt emelte ki: főleg a busójárművek díszítésénél kérnek körültekintést, elkerülendő a tűzveszélyes anyagok, látványelemek használatát.

Elhangzott: farsangvasárnap a nagyobb biztonság érdekében két tűzoltó gépjármű fecskendő is szolgálatba áll.

– Az előrejelzések alapján az időjárás és a Duna vízállása alkalmas lesz a csónakos átkelésre

 – ezt már Szabó Györgytől, a mohácsi vízi rendészet vezetőjétől tudhattuk meg. Arról is beszélt, hogy a folyón átevező busók évről évre nagyobb biztonságban teszik meg útjukat. Aláhúzta: ez részint annak is köszönhető, hogy tavaly az önkormányzat új, biztonságosabb csónakokat gyártatott számukra, idén pedig 35 darab, a jogszabályoknak megfelelő automata mentőmellényt vásárolt a maszkosoknak. Ezeken felül ezúttal egy speciális kutató-mentőegység, valamint a Mohácsi Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület négy búvárja szintén felügyeli, kíséri majd a vasárnapi látványosságot.

A rendőrség közlekedés-rendészetét képviselő Pach Gergő aláhúzta: számukra a forgalomirányítás jelenti e pár napon a feladatok gerincét. Nem lesz könnyű dolguk, mert ahogy utalt is rá, a városunkba vezető utak nem ekkora forgalomra, autók ezreinek fogadására lettek tervezve.

A rendőri vezető egy fontos dátumot szintén megosztott a busókkal: farsangi járműveiket február 7-én szerdán 15.00 és 18.00 óra között szemlézik a vízi rendőrség Szent János utcai épületénél.

– Egy jármű, még ha a busók vezetik is, jármű, maradéktalanul be kell tartania a műszaki és közlekedési előírásokat 

– tette hozzá, azzal, hogy e traktorok és egyéb alkalmatosságok mindenkori sofőrjei kerüljék az alkoholfogyasztást.

A szervezők nevében Bősz Gábor több mindenre is felhívta az érintettek figyelmét. A sort a vasárnapi felvonulással nyitotta meg: mind elmondta, a csoportok fél 2-től gyülekeznek a Kóló téren. Egyben kérte ezen időpont pontos betartását, mert tavaly akadt néhány társaság, amely későn érkezett meg, s csak igen nehezen verekedte át magát az érdeklődők tömegén, hogy elfoglalja a helyét. Az összesen 71 csoport térképet is kap arról, hogy a menetben hol helyezkedik el, a vonulás sorrendjéről a busóközösségek igényeit figyelembe véve döntenek.

Az indulásra 14.00 órakor ágyúszó adja meg a jelet. A szervezők kérték, hogy a belváros felé tartó csoportok ne csak az egymástól való távolságra, hanem arra is ügyeljenek, hogy kellő szélességben vonuljanak, mert ha nem így tesznek, a bámészkodók pillanatok alatt beszűkítik a menet útját, ami akadálya lehet a sorban ezután érkező busókompániák tovább haladásának.

Idén technikai segítséget ugyancsak igénybe vesznek a rendezők annak érdekében, hogy a menet folyamatosan, gond nélkül haladjon. A drónfelvételt élőben követik, így időben tudnak jelezni a csoportoknak, hogy hol kell gyorsítani, lassítani, rendezni a sorokat.

Egyúttal egy újdonságról is beszámolt: Szardíniáról nyolc fő maszkos hagyományőrző érkezik Mohácsra, és csatlakozik busóinkhoz vasárnap, hogy „segítsenek" nekik elűzni a telet.

– A csoportok mozgásáért a csoportvezetők felelnek. Kérünk mindenkit, hogy a nevükkel ellátott zászlóval vonuljanak, azokkal, amelyeket pár éve kaptak az önkormányzattól

 – emelte ki Bősz Gábor, aki arra is felhívta a figyelmet: a menettel a belvárosba érkező busócsoportoknak most sem kötelező a főtéren és annak közelében maradniuk, akik akarnak, a Lánc utcán keresztül a Selyemgyár felé vehetik útjukat.

A busójárművek használatával kapcsolatban elhangzott: szombaton, vasárnap és hétfőn e farsangi közlekedési eszközökkel érinteni ugyan lehet a sétálóutcát, megállni azonban nem szabad ezen a részen.

A járművek díszítési előírásait mindenkinek be kell tartania, a végszót, hogy mi az, ami mehet és mi az, ami nem, a busójárás etikai bizottsága mondja ki. Csoportonként egyébként egy gép engedélyezett, amely egy vontatóból és egy vontatmányból áll, a csoport nevét mindegyiken jól láthatóan fel kell tüntetni. A rendőrség a szemle során lefotózza a masinákat, innentől rajtuk semmilyen változtatást, módosítást nem lehet eszközölni a farsang végéig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában