Irány az ég!

2024.02.18. 11:35

Gondolná? - Ejtőernyős esküvőt is tartottak már (galéria)

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer L

 Az embernek azon vágya, hogy úgy tudjon szállni, mint madár az égen, nagyon hosszú múltra nyúlik vissza. Gondoljunk Daidalosz és Ikarosz történetére, akik szárnyakat készítettek, hogy megszökhessenek, vagy ott van Leonardo da Vinci, akit szintén lenyűgözött a repülés rejtélye. De térjünk is rá múltidéző rovatunk heti témája, ami nem más, mint az ejtőernyő, aminek története szintén visszavezethető az ókorig. 

Jómagam még sosem végeztem ejtőernyős ugrást, pedig mindig is vonzott, de persze, csak szakértő segítségével. De még látni sem láttam ilyen ugrást, de jó néhányan a baranyai térségből igen, mert a Pécs–Pogány Repülőtér területén több alkalommal tartottak ejtőernyős tábort. A táborozók között pedig voltak versenyekre felkészülők és sorkötelesek is. De a Magyar Honvédelmi Szövetség rendezett bemutatónapokat is, amire rengetegen voltak kíváncsiak, ami szintén bizonyítja, hogy a repülés mindig is lenyűgözte, és le is fogja nyűgözni az embert.

 De fotóriporter kollégámnak, Laufer Lászlónak volt lehetősége ejtőernyős esküvőt is fotózni 1988-ban. Ilyen esemény pedig akkor még nem volt Pécsen, sőt az egész országban sem. Egyébként a pár mindkét tagja ejtőernyős volt, akik ugrással pecsételték meg házasságukat. 
De nem csak Pécs város lakóinak volt szerencséje ejtőernyősöket látni, hanem Szentlőrinc lakosságának is az 1996-os városavató ünnepségen, amikor az égből ejtőernyősök érkeztek meg a város lobogójával. 

Ami ugyan fotózva nem volt, de anyaggyűjtés közben ráleltem, hogy 1924. november 10-én volt Pécsen az első ejtőernyős ugrás, amelyet az Erzsébet Tudományegyetem tornyából végzett el Korányi Leonard Zoltán.
 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában