Pécsi „gésákról” és eltűnt helyekről is szó lesz

2024.02.10. 14:40

Hét színes, érdekes előadással várja az idősebb generációt márciustól a Szenior Akadémia

Mészáros B. Endre

Fotó: Löffler Péter

Immár 20. szemeszterét kezdi márciusban a Pécsi Tudományegyetem és az Aktív Idős­korért Alapítvány együttműködésében létrejött Pécsi Szenior Akadémia – tudtuk meg a főszervező dr. Bajusz Klárától. Ide azokat a 60 év felettieket várják, akik szeretnék szabadidejüket aktívan eltölteni, társaságba vágynak, új dolgokat szeretnének tanulni. Az előadások ingyenesek, szabadon látogathatók.

Az új félév kiemelten foglalkozik helytörténettel, emellett egy-egy előadás keretein belül a demográfia, a környezetvédelem és az aktív állampolgárság kérdéseivel. Az akadémia előadásai mellett tanulócsoportjaiba (társasjátékos, asztalitenisz-, turistacsoport) is várja régi és új hallgatóit. 

Hogy mire jó a Szenior Akadémia? Nos, az idősoktatás segíthet az elmagányosodás megakadályozásában, a testi és szellemi hanyatlás el­odázásában, a munkaerőpiaci, társadalmi aktivitás fenntartásában. A tanulás a tapasztalatok szerint az időseket tevékenyebbé, nyitottabbá, magabiztosabbá, kommunikatívabbá teszi. A Szenior Akadémia idén március 13-án indul, Koosz István elő­adásával, aki Amikor gésának öltöztek a bálokon a lányok címmel a XIX–XX. század fordulójának idejéről beszél, amely sajátos divatot, japán világot hozott Magyarországra. A pécsi Péter–Pál sírkamra képi üzenetét mutatja be március 27-én dr. Heidl György. A fenntartható fejlődésről beszél április 10-én dr. Szili Katalin, és április 24-én dr. Schmelczer-Pohánka Éva tart ismertetőt az elfeledett és eltűnt katolikus emlékhelyekről, pécsi emlékekről (kápolnákról, temetőkről, szobrokról, keresztekről). 

Májusban három találkozó is lesz. Mai magyar demog­ráfia címmel dr. Mayer József 8-án mond el érdekességeket a népességi helyzetről, 15-én Kerner Barbara a 2024-es európai választásokról számol be, 22-én pedig a Dunántúli Napló fotóriportere, Laufer László Baranya vármegye elmúlt négy évtizedének érdekes eseményeiből mutat be képes válogatást sajtófotók segítségével. 

Az előadásokat a PTE Koltai Dénes Aulában (Pécs, Szántó Kovács János u. 1/b.) rendezik minden második szerdán 15 órától.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában