Film készült a megfigyelő Kínáról

2024.02.04. 11:00

Megfigyeli az állam a lakosságot, és pontozzák az emberek viselkedését

Kína is fókuszba kerül a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon. Február 4-én 17 óra 10 perckor a pécsi Apolló Mozi vetíti a Tökéletes bizalom című alkotást.

Czeczon Enikő

Forrás: Apolló Mozi

Mint oly sokszor halljuk, a tudás hatalom. És Kínában az állam ma többet tud a lakosságól, mint az emberek saját magukról. Többféleképpen megfigyelik az embereket: arcfelismerő rendszer, elképesztő mennyiségű adat elemzés, pontrendszer. E három megfigyelés egyesül, és ez alapján azonosítják be az emberek viselkedését, és ez alapján lehet szerezni és veszíteni társadalmi kreditet. 

Mondhatnánk, hogy ez csak fikció, de nem, ez már valóság. A német-holland koprodukcióban készült filmben két család küzd a megfigyelés hálójában az igazságért. Chen férje ügyvéd, emberi jogi aktvita, akit 2020 óta börtönben tartanak jogi munkája miatt és azóta éjjel-nappal figyelik Chen életét. A filmben olyan ritka független újságírók egyikével is megismerkednek a nézők, aki az állandó fenyegetettség ellenére bátran feltárja a világ legnagyobb hatalmának gaztetteit.  

Jialing Zhang Emmy-díjra jelölt rendező. Ő készítette el az első egészestés filmet a kínai megfigyelő államról, a technológiáról, az öncenzurázásról, a hatalommal való visszaélésről, de mindenekfelett az egyre jobban ellenőrzött társadalomban élő bátor emberekről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában