Ünnepi nyitány Siklóson

2024.03.15. 07:00

A márciusi ifjak bebizonyították: az álmokat valóra lehet váltani, és meg lehet élni (galéria, videó)

Látványos, az alkalomhoz méltó ünnepséget rendezett csütörtökön késő délután a siklósi önkormányzat a Siklósi Hagyományőrző Egyesülettel, utóbbi szervezet immár harmadik éve közreműködik a városi ünnepségek megszervezésében.

Rajnai-Zsíros Krisztina

 Csütörtökön 17 órára várták az ünneplőket a nemzeti színű zászlókkal feldíszített siklósi várudvarba, ahol egyenruhás kadétok, lovas huszárok és előadóművészek közreműködésével vette kezdetét a március 15-i megemlékezés. A programot a Tenkes Vegyeskar műsora, az alkalomhoz illő énekes produkciók, valamint a Kikerics és a Pelikán Néptáncegyüttes műsora nyitotta meg, amely után a Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium kadétjai bevonultak a történelmi zászlókkal, majd a lovas huszárok, a honvéd gyalogosok, továbbá egy kadét szakasz is, amely után a fővárosi ünnepséget idéző zászlófelvonás vette kezdetét.

Riegl Gábor, Siklós polgármestere beszédében úgy fogalmazott: „a márciusi ifjaknak volt egy álmunk, a szabad nemzet. Szívünkben hordták az országot, gondolataikban voltak azok a kövek, amelyekből minden későbbi sorsfordító esemény épült. A nemes lelkű és vakmerő fiatalok fegyverek nélkül robbantották ki a forradalmat, tízezreket állítva maguk mögé. Ma, amikor fejet hajtunk hőseink előtt, akik kiálltak magukért és a szabadság eszméért, elsőként rájuk, az ifjakra emlékezünk, hiszen bebizonyították: az álmokat valóra lehet váltani, és meg lehet élni. A forradalom és szabadságharc résztvevői tanúbizonyságot adtak hazaszeretetükről, bátorságukról, és végül, de nem utolsó sorban az összefogásról. Olyan példát mutattak, melyre kizárólag egy válasza lehet az utókornak: mindent, ami csak rajtunk múlik, megteszünk azért, hogy együttműködésünk fennmaradjon, és napról napra erősebbé váljon. Az összefogás, a szabadságharc során megszülető nemzeti egység fáklyaként mutatja az utat számunkra ma is.”

 A beszéd után a városvezetők, valamint az intézmények és szervezetek képviselői megkoszorúzták a Várkápolnában Gróf Batthyány Kázmér, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc külügyminiszterének síremlékét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában