Szederkényi sváb nyelvjárásban íródott a „Ti Hausschlange" című kötet

2024.03.04. 19:22

A házi kígyó titkaiba avat be Becker Robert Fekeden

Könyvbemutatóra kerül sor március 9-én 18 órai kezdettel. Becker Robert, magyarországi német író, költő német nyelvjárási meséjét, a „Ti Hausschlange “ („A házi kígyó“) című könyvét mutatja be a Fekedi Klubban.

Mohay Réka

Becker Robert ismerteti könyvét Fekeden a Fő utca 5. szám alatti klubban, amelyet szederkényi sváb nyelvjárásban írt. A szerzővel a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Pécsi Regionális Irodájának vezetője, Schmidt Zoltán beszélget. 

A magyarországi német családból származó Becker Robert 1970-ben született Pécsen, majd Szederkényen nevelkedett. Teológiát és germanisztikát tanult a németországi Jénában, az ausztriai Grazban és Pécsen. Grazba többek között 2001-ben költőként is ellátogatott,  amikor ellátogatott a testvérvárosba, s a grazi Minorita Kultúrközpontban mutatkozott be a helyi közönség számára Csordás Gábor és Méhes Károly társaságában.

Becker Robert német és magyar nyelven is ír

1983 óta számos verse és prózai írása jelent meg magyarországi német antológiákban, a Barátság kulturális és közéleti folyóiratban, valamint további magyar és német nyelvterületen megjelenő periodikákban. A Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége (VUdAK)  Irodalmi Szekció elnöke. Első önálló verseskötete Faltertanz (Pilletánc) címmel

1997-ben, a második Gebündelt (Kötegelve) címmel jelent meg a VUdAK-könyvek sorozatában, 2013-ban. 2014-ben, a Fővárosi Német Önkormányzat kiadásában jelent meg kétnyelvű verseskötete Verkehrte Welt (Fordított világ) címmel.

2017-ben Stille Winkel – Csendzugok címmel jelent meg a VUdAK és a pécsi Leőwey Klára Gimnázium együttműködésében német és magyar nyelvű verseket tartalmazó kötet, melyben Becker Robert írásai szintén több ízben olvashatóak.  


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában