Bama.hu videó

2023.06.03. 20:00

Több mint hetven stifoldert kóstolhatott a közönség a fekedi fesztiválon (galéria és videó)

Az esős napokat követően június 3-án végre verőfényes napsütésre ébredtünk, így teljesen biztos volt, hogy megyünk Fekedre is, ahol megtartották a tizenkettedik Stifolder Fesztivált.

Czeczon Enikő

Ahogy megérkeztünk a községbe és kiszálltunk az autóból rögtön megcsapott minket a pörkölt illata, amely valamelyik bográcsból szállt felénk a térről, hiszen bárki kitelepülhetett családdal, baráti körrel, hogy főzőcskézzenek és jól érezzék magukat a 12. Stifolder Fesztiválon.

A település polgármestere, Tillmann Péter elárulta, hogy miért pont a stifoldert fókuszba helyező programot valósítottak meg Fekeden.

- Minden település valamilyen fesztivállal akarta felhívni magára saját vagy a környékbeli lakosság figyelmét. Hosszú töprengés után, mivel volt már fánk, pogácsa, sós kifli, lecsó, paprikásfesztivál, visszanyúltunk a gyökerekhez, ahonnan az őseink származnak, akik mit hoztak magukkal a kultúrájukkal együtt, hát az étkezésüket, és ennek egyik kiemelkedő részét a stifoldert. A stifolder egy paprikás szalámi, ami egyébként sok változáson ment keresztül, ahogyan az ide érkező emberek is folyamatosan változtak, de mindannyijukra igaz volt, hogy próbálták megtartani a nyelvüket, az öltözéküket és ugyanúgy az étkezési szokásaikat is. És mivel a stifolder készítés és fogyasztás jellemző volt rájuk, így hát nem fagylalt, hanem stifolder fesztivált gondoltunk ki. 

Évről-évre az esemény egyik fontos része a stifolder verseny, amelynek szakmai zsűrizése már június 2-án megtörtént. Összesen hetvenhat termék érkezett be a megmérettetésre, amelyet a zsűri a fesztivál előtt már végig kóstolt és ők már megállapították, hogy szerintük melyik a legfinomabb, melyik hordozza azokat a jellemzőket, amik a stifolderre leginkább igazak. Június 3-án pedig a közönség véleményére voltak kíváncsiak, így megnyílt a Stifolder sátor, hogy a nagyérdemű is szavazhasson arra, amelyik neki a leginkább ízlik.  

A kóstolósátor nagyon hamar megtelt emberekkel, hiszen rengeteg termék várt arra, hogy megízleljék őket. Mi is kóstolgattunk, de már öt után nem tudtuk eldönteni, hogy melyikre adhatnánk szavazatot, hiszen mindegyik annyira kényeztette az ízlelőbimbókat, hogy az már bűnnek számít.

A rendezvényen több kézműves termékkel foglalkozó személy is kitelepült, valamint a látogatók között voltak olyanok is, akik Szegedről érkeztek az eseményre, de nem ez volt az első alkalom számukra, hogy eljöttek, a körükben szinte már hagyománynak számít, hogy jelen vannak ezen az eseményen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában