Új produkció a színpadon

2024.03.18. 15:00

Lányoké a főszerep: a Bóbita Bábszínház Szép Cerceruska előadása debütált

Magyar népmese alapján állították színpadra Bóbita Bábszínház legújabb darabját. Az öt éven felülieknek szóló Szép Cerceruska című produkcióban egyértelműen a lányoké a főszerep: két nővér kalandjait tolmácsolja a Boráros Milada által rendezett előadás, mely kiváló pécsi családi program, illetve gyermekprogram lehet.

Mohay Réka

Az árva Cerceruska és kishúga egy zsarnok asszonynál dolgoznak étel és szállás fejében, de a rossz bánásmód miatt egy napon elszöknek tőle. A dühös asszony átka utoléri a menekülőket: a kisebbik lány őzikévé változik, így nincs hová menniük, egyedül maradnak az erdő közepén. Közös útjuk mégis boldog véghez vezet, pedig a bajból nem segíti őket se véletlen, se varázslat.

Cerceruska, színház, báb
A Szép Cerceruska című produkcióban egyértelműen a lányoké a főszerep
Forrás: Bóbita Bábszínház

– Fontos volt a produkció megálmodásakor, hogy népmesei alapokon álljon, illetve az, hogy női szerepeket bemutató történet kerüljön a színpadra

 – hangsúlyozta a Bóbita Bábszínház igazgatója, Sramó Gábor.

– A mesék többségében a fiú hősök állnak a középpontba, a hölgyeknek csak a királylány szerepe jut. Idén, ezen változtatandó, két nagytermi bemutatónkban is nagyobb hangsúlyt kap a női szemszög, ez az alkotók kiválasztásában is megjelenik. A Lenka és Palkót Cseri Hanna, a Szép Cerceruskát Boráros Milada rendezte

 – árulta el az igazgató.

Szép Cerceruska történetét Benedek Elektől is ismerhetjük

A két lánytestvér kalandos története több változatban is fennmaradt a népmesei hagyományban, olvashatjuk például Benedek Elek gyűjtései között is. Mint azt Sramó Gábor kiemelte, a Bóbita előadása során rendkívül látványos a báb- és díszlettervező, Kárpáti Panna által megálmodott díszlet, melyek folyamatosan mozgásban vannak, új és új térformákat, helyszíneket megjelenítve.

A bábok totemszerűek, egyszerűség jellemzi őket, ami pedig azt eredményezi, hogy a színészekre nagyobb figyelem jut, a térben ők is folyamatosan mozognak az 55 perces előadás ideje alatt.

A dramaturg Papp Melinda, a szcenikus munkát Nagy Kovács Géza végezte. A bábokat és díszleteket készítő csapat tagjai Bódiné Kövecses Anna, Fekete Hajnalka, Horváth Csenge Réka és Nagy Kovács Géza. A zenéért Schulteisz Gábor felelt. Cerceruskát Szalai Barbara, húgát Szabó Dalma formálja meg. A többi szerepben Arató Máté, Matta Lóránt, Rácz Attila, Tatai Gergő és Lenti Konrád Hunor látható.

A március 9-én debütált előadás több alkalommal látható lesz még a Bóbita Bábszínház műsorán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában