Az önelfogadás útján

2023.10.11. 11:30

Lenka és Palkó története várja szombattól a fiatalokat

Mihez kezd egy kislány, aki társainál kerekebb testalkattal született?

Mohay Réka

Fotó: Kalmár Lajos

És egy fiúcska, aki pedig pont hogy keskenyebb a többieknél? A Bóbita Bábszínház október 14-én debütáló előadása két ilyen csemete barátságának történetét és az önmaguk elfogadásához vezető útjukat állítja színpadra mesés, zenés köntösben.

Bár manapság hódít a „body positivity”, azaz a saját testünk elfogadására irányuló törekvés, mégis valószínűleg kevesen vannak, akik ne találkoztak volna csúfolással, gúnyolással, a mások alakjára, külsejére vonatkozó bántó megjegyzéssel. 

Ezt a tapasztalatot veszi alapul Szegedi Katalin mesekönyv-párosa, amely a Csimota Gyerekkönyvkiadó Tolerancia-sorozatában jelent meg és Lenka, illetve Palkó címen két, a külseje miatt kiközösített kisgyerek történetét dolgozza fel, mindkettejük szemszögből. 

A Bóbita Bábszínház ezt a történetet viszi színpadra legújabb előadásában, amelyet október 14-én, 16 órakor mutatnak be a Kós Lajos teremben. 

„Lenkát, az átlagosnál gömbölyűbb kislányt gyakran csúfolják a gyerekek – akárcsak Palkót, az átlagosnál keskenyebb kisfiút. Lenka magányosan rajzolja csodálatos képeit az aszfaltra, Palkónak pedig a könyvei jelentik a társaságot. Ők ketten a játszótéren találkoznak, egymásra csodálkoznak, s onnantól kezdve már egyikük sem magányos és kirekesztett, hiszen lett egy igazi barátja. A gömbölyűséget és a cingárságot elfogadják egymásnak és aztán önmaguknak is, márpedig az önelfogadás az egyik legnagyobb lépése az embernek a nyugodt, boldog élet felé” – írja a teátrum a darab beharangozójában. 

Az előadást Arató Máté, Szalai Barbara, Papp Melinda és Matta Lóránt játsszák. A produkció rendezője és egyben zeneszerzője Cseri Hanna, egy ígéretes, fiatal, pécsi származású művész, aki a közelmúltban több szakmai elismeréssel is gazdagodott. A Színházi Kritikusok Céhe idén ugyanis 44. alkalommal, a Katona József Színházban adta át a Színikritikusok díjait szeptember 17-én. A tavalyi színházi évad kiemelkedő alkotóit ismerték el a rendezvényen. A díjeső egyéni legsikeresebbjének Cseri Hanna bizonyult, aki egyszerre három díjat is bezsebelt: a legígéretesebb pályakezdőnek járó oklevél mellett elnyerte a legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadást jelölő kitüntetést a Gólem Színházban rendezett Kócos macskaember-kölyök című darabjával. Emellett a legjobb színházi zenéért szóló díj is az övé lett, Az utolsó bárány című előadásért, melyet a Budapest Bábszínházban vittek színpadra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában