Ezer színben pompázó, új állandó kiállítás várja a mohácsi múzeum látogatóit

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Teljes átalakuláson ment keresztül Mohács egyedülálló múzeumának állandó kiállítása. A Mohács történetét, a városban egymás mellett élő népcsoportok kultúráját, a busójárás eredetét, a mohácsi csatát és a magyarországi déli szláv népcsoportok hagyományait feldolgozó és bemutató kiállítás 10 év után újult meg.

A korábbi kiállítás erősségeit megtartva, de a 21. század elvárásainak megfelelve egy ezer színben pompázó, megannyi élményt tartogató, interaktív módon látogatható tárlat várja a múzeumlátogatókat.

- Megfeszített időszakon vagyunk túl, de egy nagyon látványos átalakítást vittünk véghez kollégáimmal és alvállalkozóinkkal az elmúlt időszakban. - mondta dr. Hasanovic-Kolutácz Andrea, a múzeum igazgatója. - Jelenlegi kiállításunk - szlogenünkhöz híven - valóban ezer színben pompázik, és számos játékos, interaktív elemmel gazdagodott, biztosítva ezzel a személyes impressziót, a 21. századi látogatói élményt. Nagy örömünkre szép számmal érkeznek a látogatók, és őszinte, nyitott érdeklődéssel tekintik meg kiállításunkat. Mindezt sikerült úgy megvalósítanunk, hogy közben gyűjteményünket is bővítettük az elmúlt másfél év során lakossági felajánlásoknak köszönhetően

 - tette hozzá az intézmény vezetője.

A Magyar Géniusz Program keretében nem csupán a kiállítás megújítására nyílt lehetősége a múzeumnak, hanem komplex módon, sokféle eszköz és újítás áll a múzeum rendelkezésére. Többek között új arculat segíti az intézmény felismerhetőségét; megújult, immár háromnyelvű honlapon tehetik közzé a közérdekű információkat; és sokszínű, minőségi kommunikáció kísérte végig a projektet. Ennek keretében korszerű kiadványok segítenek bemutatni és bejárni a kiállítást.

A kommunikációs feladatok közül kiemelkedik a projekt zárásaként megvalósuló imázsfilm, amely kreatív módon kelti fel az érdeklődést a kiállítás iránt.

- Nehéz, sok munkával teli időszak zárul most múzeumunk életében, de nagy örömmel látjuk, hogy milyen élvezettel lakják be, fedezik fel új kiállításunkat mohácsi és a távolabbról ide érkező látogatók. Megújult kiállításunk segítségével értékeinket megtartva, de innovatív megoldásokkal állíthatjuk új pályára intézményünket

 - zárta gondolatait  az igazgató.

A kiállítás megújítása összesen 70 millió forintból valósult meg a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program segítségével. A kiállítás megtekinthető keddtől szombatig 10-16 óra között a múzeum nyitvatartási idejében.