Bama.hu videó

2024.03.05. 11:30

Már hervadozik a hóvirág (videó)

A kétezres évek elejéig klasszikus nőnapi ajándéknak számított a szelíd és apró fehérlő csokor. 2005 óta azonban védett faj lett a hóvirág, mely már azért sem állná meg helyét nőnapi kísérőként, mivel március első napjaiban már keresgélni kell a Mecsekben, a megtalálható példányok már hervadásnak indultak.

Mohay Réka

Még látszanak a mecseki hóvirág-foltok, az apró fehér virágokra azonban nem mindenhol bukkanhatunk rá egykönnyen. a mi utunk egészen a Lapisig vezetett, mire kisebb hóvirágmezőre bukkantunk.

hóvirág
Tizenkilenc éve már védett fajnak számít a hóvirág


A hóvirág egykor nőnapi ajándéknak számított

A nálunk őshonos hóvirágfajta, mely az Amarilliszfélék családjába tartozik, latin nevén Galanthus nivalis, avagy kikeleti hóvirág. Pécs felett, a Nyugat-Mecsekben, illetve a Kelet-Mecsek közelében számos hóvirágmező található a mai napig. A faj azonban sokáig nőnapi kísérőnek számított. 

A kommunista időkben már tetten érhető volt a hagyomány: a szakszervezetek baranyai tanácsa 1970-ben a Dunántúli Napló hasábjain arról írt, a hóvirág- illetve ibolyacsokor „jelkép, a nő egyenjogú társként való elismerésének szimbóluma”. Eltartott ez egészen a 2000-es évek elejéig: a vásárcsarnoknál, de a belváros, a Király utca és a Széchenyi tér több pontján is számos asszony települt ki kis vázáival, s árulta a bájos hóvirág-, illetve ibolyacsokrokat a járókelők számára.

2001-ben egy Kosnak szánt horoszkópban olvashattuk az ajánlást: „Egy csokor hóvirág szebben beszél mint Ön. Vegyen szíve hölgyének virágot, csokoládét, egy ideig elnézi minden hibáját!”


Tizenkilenc éve már védett fajnak számít

A hagyomány azonban megszakadt, 2005. augusztusában ugyanis a kikeleti hóvirág az európai uniós jogszabályok következtében védett növényfajjá vált Magyarországon is.  Természetvédelmi értéke 10 000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik, így az egykori nőnapi csokrok ma már több százezer forintunkba fájnának. Azt javasoljuk ezért, inkább csak távolról csodáljuk őket, ha még beléjük botlunk kirándulásaink során.

Azt is megtapasztalhatja azonban, aki a Mecsekbe látogat, hogy a hóvirágok már nagyrészt hervadásnak indultak, az időjárás és környezetei viszonyok változásának következtében már emiatt sem lenne ideális nőnapi virág. 

 


További szimbolikus jelentéssel rendelkezik

A hóvirág nőiséggel való kapcsolata igen korai időkre vezethető vissza, a katolikus hitvilágban a kecses, hófehér növény Szűz Mária szűzi tisztaságával kapcsolódott össze, a szimbolikus jelentést erősíti, hogy a februári Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét követően indul nyiladozásnak.

Emellett a remény és a megújulás szimbóluma, nemcsak tavaszhírnöki mivoltából fakadóan hanem egy további, szimbolikus hiedelem kapcsán. Alfredo Cattabiani a növényekhez kapcsolódó mítoszokról írt könyvében leírta, a korai keresztény időkben megjelent egy legenda, miszerint a Máté evangéliumban olvasható, Heródes által elkövetett betlehemi gyermekgyilkosság áldozatainak könnyei nyomán hóvirágok szökkentek szárba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!