Vajon tényleg ő tette?

2024.03.24. 17:47

Kegyetlen módon végzett férjével a híres festőnő

Furcsa érzéseim voltak a Maxim Könyvkiadó gondozásában megjelent Néma tanú című kötettel kapcsolatban. Déja vu érzés kerített hatalmába a könyv olvasása közben, mintha már olvastam volna, pedig biztos vagyok benne, hogy nem, de még hasonlót sem. Talán kicsit még félelmetesebb volt így olvasni ezt a kegyetlen, borzongató pszichothrillert.

Czeczon Enikő

A Néma tanú Alex Michaelides regénye, akitől nekem ez az első olvasásom, de ez elég volt ahhoz, hogy tudjam, a jövőben szívesen olvasnék még a ciprusi szerzőtől hasonlóan borzongató és kegyetlen történeteket kibontó könyveket.

Félelmetes volt olvasni ezt a kegyetlen, borzongató pszichothrillert.
Félelmetes volt olvasni ezt a kegyetlen, borzongató pszichothrillert.
Fotó: Luis Alvarez

A regény egy naplóbejegyzéssel indul, ami megteremti a kötet baljós hangulatát. Még nem sejtjük, hogy mi szerepel a könyv többi oldalán, de már ekkor biztosak vagyunk benne, hogy képes lesz bemászni a bőrünk alá, hogy aztán arra sarkaljon minket, hogy egy nap alatt kiolvassuk, mert kíváncsiak vagyunk a végkifejletre.  
 

Kegyetlen módszer: ötször arcon lőtte férjét

 

Igazából két főhőse van a regénynek. Az egyik Alicia Berenson festőnő, aki hozzáment egy jó nevű divatfotóshoz. Az életük szinte tökéletes, azonban egyik este, a férj, Gabriel későn ér haza a munkából, és Alicia ötször arcon lövi, amelyet követően többé nem szólal meg. Néma lesz. Ez a némaság azonban megragadja az emberek figyelmét, és személye hírhedté válik. A nőt a nyilvánosság és a bulvárlapok elől a The Grove-ba zárják, ami egy észak-londoni törvényszéki orvostani intézet.  Ide érkezik dolgozni Theo Faber másik főhősünk , bűnügyi pszichoterapeuta, aki már nagyon régóta vár arra a lehetőségre, hogy Aliciával dolgozhasson. Szeretné szóra bírni páciensét, hogy felfedje a titkot, miért lőtte le a férjét.  

Lassan halad a történet, de ez nem is baj. Talán ennek köszönhető az, hogy sokkal nagyobb nyomást gyakorol az olvasóra a történet.  

A két főszereplőt alaposan megismerjük. Belelátunk a magánéletükbe, de közben mellékszereplőket is felvonultat a szerző, akiket egytől-egyig gyanúsítottnak vélünk, és mindegyik személy esetében van egy pont, amikor azt állítjuk, hogy biztosan ő tette, mert nem tudjuk elhinni mi sem, hogy Alicia ilyen kegyetlenül végezzen a férjével.  

A lapok fogyásával az események is úgy mondd felpörögnek, érezzük, hogy hamarosan megkapjuk azt a nagy csavart, ami végre megmagyaráz mindent. Az igazság még akkor is meglepi az olvasót, ha volt valami sejtése az okokat illetően.

Alex Michaelides: Néma tanú
pszicho thriller
Maxim Könyvkiadó - Pulse válogatás
2023

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában