Őrzik a hagyományt

2024.03.03. 11:30

Készülnek az Emmauszra: nyitott pinceajtók várják a vendégeket

Idén is különleges programokkal készül Bóly az Emmauszra - a nagyhéten szabadtéri fotókiállítás nyílik a település központjában, Húsvét hétfőn pedig a hagyományoknak megfelelően ezúttal is ünnepi koncerttel, a pincefaluban pedig zenés programokkal várják a városba érkezőket.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

Több mint száz évre nyúlik vissza az eredendően bólyi német népszokás, az Emmausz-járás, amely 2011. szeptembere óta szerepel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékében. Az évszázados hagyomány szerint húsvéthétfőn a családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a települést övező pincefaluba, ahol a helyi pincegazdák nyitott ajtókkal és a táj jellegzetes boraival várják rokonaikat és ismerőseiket.

Mint minden évben, úgy most is szabadtéri fotókiállítással hangolódik a város az eseményre: a Mi Emmauszunk című tárlat március 26-tól április 3-ig lesz látható a Batthyány-téren, a szökőkútnál. - A több mint százéves hagyományról rengeteg fotó készült az évtizedek alatt, a tablókon megelevenedik a múlt, és a bólyiak örömmel nézegetik a képeket, ismerős arcok után kutatva - emeli ki ajánlójában az Erzsébet Vigadó. A kiállításhoz - amelynek megtekintése díjtalan - tartozik a Nemzetiségi Kör és a Bólyi Német Önkormányzat által közösen készített emmauszi életkép, valamint a feldíszített tojásszökőkút.

Húsvéthétfőn nem csak a pincesoron várják a vendégeket, hanem a délután folyamán a Batthyány-Montenuovo mauzóleum is kitárja kapuit, helyet adva a húsvéti koncertnek. A hangversenyen közreműködik a majsi Harmónia Énekegyüttes, fellép többek között a Bólyi Vegyeskar, Sándor Zalán, valamint a Bólyi iskola tanárai és diákjai.

A pincesoron pedig 14 órától várják az érkezőket - Alsó-Tukáron 15 órakor a Héttorony Hangászok muzsikálnak, Felső-Tukáron a Lustige Bohler gondoskodik a jó hangulatról. 

 

Barkácsolnak a gyerekek

Az Erzsébet Vigadó tájékoztatása szerint a húsvéti ünnepekre vásárral egybekötött kézimunka kiállítással is készülnek - a március 21-én az Erzsébet Vigadóban nyíló tárlaton a bólyi Hagyományőrző Kézimunka Szakkör munkái lesznek láthatók, illetve megvásárolhatók, egészen március 28-ig.

A gyerekeket pedig húsvétváró barkácsdélutánra invitálják március 26-án délután a Városi Könyvtárba - a 14-től 17 óráig tartó kézműves foglalkozáson a részvétel ingyenes.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában