Időutazásra hív a tárlat

2024.03.15. 20:02

Petőfit és korát, de a Nemzeti illatot is megismerhetjük az ideiglenes kiállításon

A Király utcai Vasváry-házban élményszerűen tájékozódhatnak a látogatók a reformkorraól a Hűséggel és bátorsággal című tárlaton. Petőfit és korát is megismerhetjük a március végéig megtekinthető ideiglenes kiállítson.

Mohay Réka

A Janus Pannonius Múzeum Hűséggel és bátorsággal időszaki kiállítása iránt már a 2023-as Múzeumok Éjszakája során is nagy érdeklődés mutatkozott. A reformkort kreatívan bemutató tárlat segíthet közelebbről megismerni a korszak életét, eseményeit és kiemelkedő személyiségeit, többek között Petőfit is.

petőfit, kiállítás, ünnep
Petőfit és korát még jobban megismerhetjük

A bemutató a  magyar reformkor (1830-1848) s az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakát tárja fel. A kort felidéző régi fotográfiák, festmények, grafikák, iparművészeti alkotások, a szabadságharc idejéből származó ritka relikviák, írott források különösen a helyi viszonyokba nyújtanak bepillantást.

A Petőfit és korát bemutató Hűséggel és bátorsággal tárlat március végéig látogatható

A Vasváry-házban továbbra is megtekinthető történelemi időutazás során számos kreatív megoldás segít az élményalapú ismeretszerzést, mégpedig Pécsi szemszögből.

A látogatók rendkívüli érdekességek mentén ismerkedhetnek meg Petőfi korával. Megfigyelhetnek olyan miniatűr fotográfiát, amelynek a mérete nem éri el a két négyzetmillimétert, belehallgathatnak egy régi zenélő automata ízelítőjébe. 

Emellett megismerhetjük milyennek látták a reformkori utazók Pécs városát, illetve hogy kik laktak e vidékes, és hogyan éltek.
Sőt, azzal kapcsolatban is tájékozódhatunk, mi történt a 48-as időkben Pécsett, s hogy az itt lakó polgárok hogyan élték meg a vészterhes időket.
Felfedezheti a látogató azt is, hogyan maradtak fenn magyar nemzeti jelképeink a mindennapi élet tárgyain, illetve, hogy elődeink hogyan ünnepeltek március 15-én.

A tárlat az ismeretterjesztés mellett azon is elgondolkodtatja közönségét, hogy ma mit jelent a március 15-i nemzeti ünnepünk a fiatalok számára.

A tárlat igazi történelmi időutazást ígér a korabeli fényképek, használati tárgyak felvonultatása által. A bemutatott fegyverek, hangszerek, bútorok és enteriőröknek köszönhetően a kiállítás végigjárását követően a látogatók minden bizonnyal úgy érezhetik, az eddiginél sokkal átfogóbb képet kaptak a reformkor és a forradalom világáról.

Olyan érdekességekkel is megtudhatunk, mint azt, hogy a reformkorban létezett egy „Nemzeti illat” nevű parfüm: vanília, szegfűszeg, jázmin-, rózsa-, cédrus- és narancsolaj, valamint mósusz és ámbrakivonat keverékéből készítették.

A látogatók belépőjegyeik segítségével voksolhatnak is az alábbi lehetőségek egyikére:

  1. A jobbágyfelszabadítás törvénybe iktatása
  2. A Magyar Tudományos Akadémia (Magyar Tudós Társaság) megalapítása
  3. A Lánchíd felépítése
    A Hűséggel és bátorsággal kiállításra múzeumpedagógiai foglalkozás is kérhető, erre jelentkezni Hoffmanné Toldi Ildikónál lehet ([email protected], +36 30 140 1950).

A népszerű időszaki kiállítást a Janus Pannonius Múzeum a MNL Baranya Vármegyei Levéltára és a Csorba Győző Könyvtár együttműködésével valósította meg. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készült tavaly, a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiumának anyagi támogatásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában