Bama.hu videó

2023.06.25. 11:51

Párizstól Budapestig repített a Múzeumok Éjszakája (galéria és videó)

Nem kellett unatkozni ezúttal sem a Múzeumok Éjszakáján, az idei program különösen színesre sikerült. Párizstól Budapestig repítettek a tárlatok, majd visszatértünk Baranyába.

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

Már a program kezdetekor, este hat óra táján felsorakoztak az érdeklődők a Vasarely Múzeum udvarán, ahol a szitanyomás technikájának és a múzeumi dolgozók szorgosságának köszönhetően a látogatók magukkal vihették az op-art mesterének zebráit pólón vagy táskán.

Mindeközben sor került a Martyn Ferenc – Lantos Ferenc Múzeum megnyitójára is a Káptalan u. 4. szám alatt, ahol mostantól a két alkotó, mester és tanítvány művei egy helyen várják a műkedvelő közönséget.

Az egyik legnagyobb érdeklődést idén is a Csontváry Múzeumban tapasztalhattuk, ezúttal azonban nem a napsütötte Taormina és Baalbek vidékére utaztunk a képek által, hanem a párizsi Montmartre mulatóinak világába csöppentünk. Ebben nem csak Lautrec litográfiái voltak a segítségünkre, hanem a Keret Alkotó Csoport, a Partisan cafe & bar és a Pécsi Playback Színház csapata kalauzolt el minket a látogatókat is bevonó, interaktív módon abba a miliőbe, amelyben Lautrec oly otthonosan mozgott, s amelyből művészi témáit merítette.

Utazásunk a Vasváry-házban folytatódott, a Hűséggel és bátorsággal című kiállítás során a magyar, kiváltképp a főváros reformkori éveit eleveníthettük fel. A látogatókat egy korabeli házaspár,  fegyverbemutató, illetve dr. Majdán János rektor tárlatvezetése fogadta, de akár szavazhattunk is, hogy mely reformkori kezdeményezést támogatnánk a leghangsúlyosabban: a jobbágyfelszabadítást, a Magyar Tudományos Akadémia létrehozását, vagy a Lánchíd megépítését.

A késő estébe nyúló körtúra utolsó állomása ezúttal is a Néprajzi Múzeumban zárult, ahol az egész éves jó egészség reményében és a tábori hangulat okán nyárson sült almaszeletek készültek. Burján István főmúzeológus eközben a szentivánéji hagyományok hátterébe kalauzolta el a tűz körül megpihenteket, végül a bátrabban tűzugrással zárták a programot, így adva méltó befejezést az év idén is hangulatosra sikerült, leghosszabb napjának.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában