Folytatódik a francia-magyar cserekapcsolat

2024.04.01. 19:10

A magyar diákok a Vasarely Alapítványt is meglátogatják

Az elmúlt napokban ismét Pécsen járt Pierre Vasarely, Victor Vasarely unokája, az Aix-en-Provence-i Vasarely Alapítvány vezetője.

Mohay Réka

Mint arról hírportálunkon beszámolt, megerősítésre került a cserekapcsolat a két város két meghatározó gimnáziuma között, valamint a két város közötti, 2011 óta tartó testvérvárosi kapcsolat erősítése is fontos cél, már Vasarely öröksége miatt is.

A pécsi Leőwey Klára Gimnázium (melyben francia nyelvi tagozat is működik), és a Lycée Vauvenargues között több mint tíz éve zajlik csereprogram, a francia diákok épp a húsvét előtti héten jártak városunkban, ahol helyi családoknál voltak elszállásolva.

 

Májusban pedig a pécsi fiatalok utaznak Aix-en-Provence festői vidékére, ahol több múzeum és a tengerpart meglátogatása mellett évről-évre fontos szerepet játszik a diákok időtöltésében a Vasarely Alapítvány is. Az ott látható művek megtekintése mellett különböző foglalkozásokon is részt vehetnek majd, illetve egy színdarabot is betanulnak francia nyelven, amit elő is adnak majd a helyi közönség számára.

A magyarok tavalyi látogatásáról a francia sajtó is beszámolt, ez magyarul a Leőwey Gimnázium weboldalán is olvasható. Ebben többek között arról is szó esett, hogy 2023-ig közel 500 magyar és 500 francia diák látogatta meg egymás testvérvárosát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában