Áriák és népszerű dallamok

2024.04.15. 18:30

Miklósa Erika és Balázs János ZongOpera estje a pécsi Kodály Központban

Miklósa Erika és Balázs János május 8-án, este 7 órakor lép a pécsi Kodály Központ színpadára. A Cziffra Fesztivál ZongOpera című produkciójával évek óta járják az országot és Európát, melyben céljuk, hogy megmutassák azt a közös hangot, amely mindkettejük zenei területének, az operaműfajnak és a zongorairodalomnak is sajátja.

Bama.hu

Fotó: Laufer László

Magától értetődő módon talált egymásra e két világ és a két előadó, hiszen mind az opera, mind a zongoraművészet ragyogását élte a romantika korában, s újbóli fellángolását a múlt évszázadban. Mindkét művész ugyanazon küldetéssel lép a közönség elé: átadni azt a zenei szabadságot, azt az örömet, amit Mozart, Verdi, Liszt vagy éppen Cziffra György közönsége is átélhetett. A koloratúr szoprán énekesnő, akit 2020-ban a Halhatatlanok Társulatának tagjává választottak, Kossuth-díjas zongoraművész partnerével műfaji kötöttségek nélkül, áriákból, népszerű dalokból és virtuóz átiratokból építi fel a műsorát. Ami a zongora világát illeti, Balázs János elsősorban az ImprovisArt című lemezéről válogat majd, például Liszt, illetve Ponce darabokat, s ezeket átirataival színesíti. Miklósa Erikával széles spektrumon kalandoznak majd, hiszen Gounod Rómeó és Júliájától, Verdi La Traviata-ján át, egészen Kálmán Imre Csárdáskirálynőjének ikonikus áriájáig jutnak el az est folyamán.

Balázs János zongoraművész ezekkel a szavakkal ajánlja a közös produkciót:

Miklósa Erika koloratúrszoprán opera-énekesnőt azt gondolom, hogy nem kell bemutatni a pécsi közönségnek sem, hiszen tehetsége világhírű. Amikor a színpadra lép, árad belőle a szenvedély. Természetesen a darabokat előre egyeztetjük, de azt, hogy éppen abban a pillanatban hogyan hangzanak el, nem tudjuk megtervezni. A koncert alatt más tudatállapotba kerülünk, sodor minket a darabok áramlata, és a pillanatnak, az adott hangulatnak megfelelően a legjobbat hozzuk ki belőlük.”

Forrás: Kodály Központ

A koncertre jegyek kaphatók a Kodály Központ jegypénztárában, illetve online ide kattintva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában