Nagyharsányi csata emlékhelye

2024.04.06. 11:00

Nagyívű terveket díjazott a bizottság

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata által meghirdetett „Nagyharsányi csata emlékhelye 2023” építészeti ötletpályázaton Dr. Greg András pályaműve kiemelt elismerésben részesült.

Bama.hu

Részlet a látványtervből

Forrás: PTE MIK

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar honlapja számolt be arról, hogy az Építészeti és Várostervezési Tanszék adjunktusának pályamunkájáról a bíráló bizottság a következőket emelte ki indoklásában: „nagyvonalúan él az ötletpályázat adta szabad gondolkodás lehetőségével. A nagyszabású győzelem megörökítését nagyszabású térhasználattal javasolja megvalósítani. Az emlékhely a táj legmarkánsabb alkotóelemét, a Szársomlyó hegyét fölhasználva valósulna meg javaslatában.

A nemesacél keresztet uralkodó helyzetbe, a hegy csúcsára helyezi, mintegy posztamensként értelmezve a hegyet. Ezáltal az egykori csatatér egészéröl látható, méltóságteljes pozícióba helyezve, a kereszt messzire láthatóan hirdeti a keresztény seregek diadalát. A kereszthez zarándokutat vezet a hegy gerincén, a szoborparkból indítva. Helyesen értelmezi a szoborpark és az emlékhely szuverén, egymástól független és más típusú elmélyülést igénylő sajátosságát.

A csúcson, a kereszt tövében semleges építészeti formálású kis kápolnát, imahelyet tervez. A kápolnából rálátás nyílik a csatatérre. Alkalmas hely ez a keresztény Európa szellemiségétól idegen hatalom feletti győzelem ma is tanulsággal szolgáló jelentőségének átgondolására. A terület természeti értékei miatt fokozottan védett. A törvény szerint épületeket nem szabad itt építeni. Ez a tény befolyásolta a zsűrit, hogy díjazásban nem, de magas szintű szellemi értékei miatt a tervet kiemelt elismerésben részesíti.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában