Vásárcsarnok

2024.04.18. 07:00

Őshonos állatokról, köztük a magyar szürkemarháról tudhatunk meg többet a tárlaton

A Pécsi Vásárcsarnok nemcsak egy bevásárlásra alkalmas helyszín, hanem egy közösségi hely is. A teret pedig különböző tematikus napokkal és kiállításokkal is igyekeznek megtölteni. Ez nem lesz másképp áprilisban is, ahol az építészet és az őshonos állatok is szerephez jutnak.

Czeczon Enikő

A szeles hónapban természetesen a Pécsi Vásárcsarnok csapata megemlékezett a költészet napjáról április 11-én, amelynek keretében a Pécsi Nemzeti Színház Színművésze, Németh János elszavalt több József Attila verset, valamint óránként 1-1 lejátszott verssel is kedveskedtek a látogatóknak.  Egy nappal később pedig megnyílt az őshonos állatokról szóló tárlat. 

Őshonos állatok kerülnek a főszerepbe
Őshonos állatok kerülnek a főszerepbe
Fotó: PeopleImages.com - Yuri A

Őshonos állatokról, köztük a szürkemarháról, a parlagi szamárról is többet megtudhatunk

Őshonosnak azokat az állatokat nevezzük, amelyeket egy ország évszázadok óta szinte változatlan formában tenyészt, így megőrizték ősi vonásaikat, tulajdonságaikat. Magyarországon ilyen állat a magyar állami természetvédelem hivatalos honlapja alapján a magyar szürke szarvasmarha, a magyar tarka szarvasmarha, a magyar házi bivaly, a hucul ló, a magyar parlagi szamár és a racka juh. Ez egy már a csarnok életében hagyománynak számító roll-up kiállítás, amely egészen május 10-ig lesz megtekinthető. 

És nem is kellett olyan sokat várni a következő programra, hiszen április 17-én délután 4 órakor megnyílt a Fiatalok feketén-fehéren 2023 építészeti díj vándorkiállítása a Pécsi Vásárcsarnokban, amely egészen április 28-ig megtekinthető nyitvatartási időben, hétfőtől szombatig reggel 5 és délután 5 között. A Fiatalok feketén-fehéren 2023 a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) lassan húsz éves hagyománnyal rendelkező pályázata és vándorkiállítása a 40 év alatti, épített környezettel foglalkozó alkotók számára. A kiállítás, ezt követően, tovább költözik Debrecenbe, majd azt követően az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karára.  

A csarnok kiállításán a látogatók az említett és további őshonos állatokról és azok jelentőségéről szerezhetnek bővebb információt két helyszínen a Zsirmon tejbolttal szemben és a Halboltom mellett. 

A tárlat a Debreceni Természettár és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésében jött létre. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában