Európai Iskola/Veszélyes csillagzat alatt (1945-1948)

2024.05.21. 10:30

Egy nagyszabású tárlathoz készült kötetet mutatnak be Pécsen

Szentendrén a Művészet Malomban hozott létre nagyszabású kiállítást a Ferenczy Múzeumi Centrum Európai Iskola/Veszélyes csillagzat alatt (1945-1948) címen. A tárlathoz készítettek egy kötetet is, amelyet május 21-én bemutatnak Pécsen a Művészetek és Irodalom Házában délután 6 órakor.

Czeczon Enikő

A kiállításon az 1945-1948 között működő, a huszadik századi magyar művészettörténetben jelentős szerepet betöltő, a későbbi generációkra is hatással levő művészcsoport munkásságát új szempontok, kutatási eredmények segítségével mutatják be.

A tárlat megvalósítását több éves kutatómunka előzte meg, amelyben a téma jelentős szakértői – Passuth Krisztina, Árvai Mária, Bodonyi Emőke, Hornyik Sándor, Pataki Gábor, Várkonyi György – vettek részt. 

A témát feldolgozó kötet bemutatóján jelen lesz Bodonyi Emőke vezető kurátor, Várkonyi György kurátor, valamint Havasréti József, a kötet egyik szerzője. Azt est moderátora Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője lesz. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!