kosárlabda

2018.01.09. 12:30

Az edzőközpont hatalmas lehetőséget kínál

Hatalmas lehetőséget kínál a pécsi regionális kosárlabdának, sőt, a sportág országos helyzetére is kihat majd, ha elkészül és élettel telik meg az épülő edzőközpont. Ezzel a lehetőséggel pedig élni kell – véli Rátgéber László.

K. Mayer András

Az épület már áll, mindenkinek megakad a szeme a jókora létesítményen a vásártérrel szembeni területen. Már csak az a kérdés, mikor nyitja meg a kapuit – pontos dátum nincs, de látva az építkezés ütemét, nem csodálkoznánk azon, ha tavasszal átadnák az épületkomplexumot.

– Ez egy olyan infrastrukturális lehetőség, segítség lesz, amilyen Európában is kevés van – fogalmaz Rátgéber László, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia vezetője. – Az, hogy ilyen körülmények között ennyi gyerek kosárlabdázhat majd, valóban ritkaság. Én ezt a központot egy mérföldkőnek tartom: olyan szakmai munkát és tudományos hátteret kell biztosítani ehhez a létesítményhez, amelynek köszönhetően legjobbjainknak, a legtehetségesebb játékosoknak nem kell elmenniük külföldre, hiszen itt nálunk is mindent a legmagasabb színvonalon megkapnak. Ne feledjük, a Pécsi Tudományegyetemmel már él az együttműködési szerződés – teljes életpályamodell lehetőségét szeretnénk biztosítani játékosainknak.

És ez még csak a kezdet. Hiszen amellett, hogy ebben a hatalmas csarnokban tényleg lesz minden, amire csak szükség van a színvonalas munkához (a három pályán párhuzamosan reggeltől estig lehet játszani, lesz orvosi, edzői és gyúró szoba, wellness-sarok, fitnesz- és konferenciaterem, hatvanszemélyes kollégium), a szomszédban olyasvalami készül, ami ha megvalósul, Rátgéber régi álma válik valóra.

– Egy rehabilitációs és regenerációs központot hozunk létre az akadémia melletti épületben. Sajnos még a működésünkhöz sem tudtuk feltölteni a taót, így ez a projekt egyelőre csúszik, nem tudtuk megvalósítani. De meg kell valósítani, mert erre óriási szükség van: manapság az nyeri a versenyeket, aki előbb kipiheni magát, előbb regenerálódik, nem az, aki többet edz.

Az akadémia működtetéséhez, az új projektek beindításához érezhetően szükség van és lesz újabb és újabb stratégiai partnerek bevonására, akik meglátják ebben a lehetőséget. A PTE meglátta: az egyetem a szürkeállományával segít, hogy a kiválósági központban a legjobb adottságokkal és képességekkel rendelkező játékosok a legjobb infrastrukturális környezetben, a legkiemelkedőbb eszközökkel és szakmai munka mellett teljesedhessenek ki. Annak érdekében, hogy tovább erősítsék a sporttudományi hátteret, olyan, saját szakterületükön nagy hírnévnek örvendő szakembereket vontak be, mint prof. dr. Kollár Lajos és prof. dr. Cziráki Attila, akik az orvos- és egészségtudományi, valamint kutatási részleget vezetik, továbbá prof. dr. Törőcsik Máriát, aki a marketingrészleget irányítja.

– Nekünk az a kötelességünk, hogy a kutatások területén is olyan eredményeket érjünk el, amelyek előreviszik a sportot. Nem mellesleg: amelyekből aztán profitál a pécsi és a regionális kosárlabda – fogalmazott Rátgéber.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában