NBA-bajnok tréner beszél

2022.07.23. 16:55

Elképesztő nyitottsággal osztja meg élményeit a sztáredző a Rátgéber Akadémián

Ismét kimondottan színvonalas előadásokat hallhatnak azok, akik kilátogatnak a Rátgéber Kosárlabda Akadémián zajló II. Nemzetközi Kosárlabda Konferenciára. Azoknak is nagy élményt adhat a szakemberek bemutatója, akik nem vesznek részt aktívan a sportban.

Kvanduk Bence

Fotó: Löffler Péter

Elkezdődött a Rátgéber Nemzeti Kosárlabda Akadémián az év legjobb sporttematikájú konferenciája, amin a kosárlabdázás legnagyobb elméi beszélnek az általuk is istenített sportágról, s holnap még bárki kilátogathat rá.

Rögtön a szombati megnyitót követően a Toronto Raptorsszal 2019-ben az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) trónjára ülő Nick Nurse ragadta magához  mikrofont. A tréner pedig nem csak az óriási felhalmozott tudásával, de egyéniségével is azonnal lebontott mindenféle gátlást, vagy akár ellenérzést a hallgatóságban. Ekkor a csapatvezetésről és a stáb fejlesztéséről beszélt, de az igazán élvezetes pillanatok kicsit később, a kora délutáni bemutatóján következtek. Akkor ugyanis a védekezésről kialakított filozófiáját, s a mérkőzésekhez való alkalmazkodást boncolgatta. Tette mindezt olyan közvetlenül, mintha nagyjából egy baráti társasággal ült volna valamelyik szórakozóhelyen. 

A szakember tele volt élményekkel, anekdotákkal, amiket szívesen meg is osztott kezdve onnan, hogy Angliában a Birmingham Bullets szakvezetőjeként milyen stratégiát alakított ki a sok éve bajnok London Towers duója ellen. S miközben beszélt, végig ott csillogott a szenvedély a szemében. Sőt, azt se bánta, ha megszakítják, minden egyes kérdést megválaszolt. Emellett rendszerint hangsúlyozta, hogy ő itt nem abszolút igazságokat oszt meg a hallgatóságával, hanem a saját véleményét tapasztalatait, s mindent valóban alá is támasztott történetekkel.

Többek között arra is kitért, hogy a Houston Rockets D-ligás fiókcsapatánál hogyan fejlesztette a játékosokat, hogy az adott szisztéma szerint bevethetőek legyenek, vagy hogy hogyan lehet elérni egy védekezni kevésbé szerető tehetségnél, hogy belső motivációval tegye természetessé sajt magának. S nem hogy megválaszolta ezeket a nézőtérről jövő kérdéseket, hanem ha később valamivel a témába vágott vissza is tért egy korábbi érdeklődőhöz. Történetei hangsúlyosságát pedig csak emelték, hogy olyan szupersztárok megállításával példálózhatott, mint LeBron James, Jimmy Buttler vagy éppen Steph Curry.

Ha pedig már úgy is utóbbinál, az irányító zseninél tartunk e kell mondani, hogy érdemes volt elidőzni Robert McKillop előadásain is, hiszen ő indította útjára a legutóbbi döntő legértékesebb játékosát,  ő is hasonló nyitottsággal beszélt a sporttal kapcsolatos élményeiről.

Bár nyilván valóan az Egyesült Államokból érkező két nagyszerű szakember beszédeit övezte a legnagyobb érdeklődés, bátran kijelenthetjük az a tíz előadás volt a fénypontja az eseménynek, az európai kollégák is kitettek magukért. Egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy ez a kezdeményezés a legjobb dolog, ami történhet a nyári szünet alatt a magyar kosárlabdázással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában