Fejlesztés

2023.01.12. 19:00

Versenytempóban építi új létesítményeit a PVSK

Ha a mai munkatempót tartani tudja, még az idén felavathatja 4,3 milliárdos támogatással épülő új sportlétesítményeit a PVSK. Körbenéztünk, hogy áll most a beruházás.

Szűcs Zsolt

Fotó: Löffler Péter

Talán az utcanév hajtja, de korát meghazudtoló tempóban tör előre újabb és újabb létesítmények tető alá hozásával a Verseny utcában a közelmúltban 100. születésnapját ünneplő PVSK. A centenáriumot, 2019-ben a részben megújult pályák és irodakomplexum után a vadonatúj Szamosi Nándor Kosárlabdacsarnokban ünnepelte a régió egyik legrégebbi, legnagyobb (1380 sportolót megmozgató) és legeredményesebb egyesülete.

Ám aki ma arra jár, tovább álmélkodik a sporttelepen azóta már álló, és egyre inkább a belső munkákkal folytatódó épületeken. Ha besétálunk az éppen öntözési alagcsöveit megkapó majdani füves focipálya közepére, és a Mecsek felé fordulunk, megkapó látvány, amint szemben a tévétorony éppen a leendő ökölvívócsarnok „tetejéből” bújik elő. A bokszolók emeleti szárnya alatt egy ugyanekkora, négyszáz négyzetméteres judoterem bontakozik ki lassan a falak között. Jobbra fordulva a 20x40 méteres sportparkettára váró multifunkcionális futsalcsarnokba botlik a tekintetünk, amelyet szintén csak egy fal választ el az atléták új csarnokától, még keletebbre az abból kitörő négypályás, 110 méteres futófolyosóval. Illetve emögött és az utcán is az új autóparkolókkal.

Természetesen végül mindegyik a saját szakmai szükségleteinek megfelelő eszközökkel, mobil tatamival, ringgel, távolugrógödörrel; illetve kellő számú öltözővel, edzői és kiszolgáló helyiségekkel megtoldva. És ugye, nem is kell mondani, mind a legmodernebb, energiahatékony és környezetbarát, fenntartható technológiákkal felvértezve.

Fotós: Löffler Péter

Bár előbbiek is mind a sportolók életét új dimenzióba repítő, hiánypótló kuriózumok a megyeszékhelyen, szurkolóból mégis a mindezektől nyugati irányban, a régi pályák felé eső új, 1596 négyzetméteres futball-lelátón találkozhatunk majd a legtöbbel. Egyszerre 800-zal, és persze minddel tető alatt, ekkora lesz ugyanis a befogadóképessége a legújabb pécsi kisstadionnak. Mindez a játékosoknak öltözőkkel, sportszobákkal, konditeremmel, a nézőknek mosdókkal, két büfével. A centerpálya mögött pedig további két műfüves kispálya kerekíti teljesre az összesen 4416 méterre rúgó focirészleg területét.

Ha az eredeti, centenáriumi tervek céldátumait bogarásznánk, azt is mondhatnánk, kis csúszásban a város valaha volt legnagyobb sportberuházása. Ám Czerpán István, a klub elnöke derűlátóbban, a másik oldalról közelít. Ő azt emeli ki, hogy hatalmas öröm és siker, hogy a mai gazdasági válság közepette, amikor százával kerültek hasonló projektek parkolópályára, Pécsre mégis rendben megérkeztek a pályázati források, így az őszre egy hatalmas és gyönyörű épület- és pályaegyüttessel gazdagodhat a város.

Fotós: Löffler Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában