Mecsek Rallye

2023.06.21. 14:12

Ranga Péter: „Állunk a kihívás elébe”

Újra felbőgnek a motorok, hogy tovább írják az immár 56. alkalommal megrendezett Mecsek Rallye históriáját minőségi versennyel.

Kvanduk Bence

Fotó: Löffler Péter

Pénteken újra elrajtol a Mecsek Rallye, s Péterffy Attila, Pécs polgármestere, Őry Tamás, az MNASZ alelnöke,  Hoffer Zsolt, az MNASZ rali szakágának vezetője és Máté János a PSN Zrt. vezérigazgatója is örömét fejezte ki, hogy ismét megrendezik a nagy múltú versenyt. Mindannyian hangsúlyozták, mennyire fontos ez az esemény Pécs életében és a magyar autósport naptárában is, hiszen az egyik legszebb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező megmérettetés.

Markó Tibor, a verseny sportszakmai vezetője elmondta, az 56. Mecsek Rallye-n több mint 200 autó fog száguldani. A két nap alatt több mint 600 ember dolgozik majd a pályákon és azok mellett, hogy ezen a 161 kilométeren akadály nélkül végig hasíthassanak a versenyzők, s a szurkolók is élvezhessék.

– Itt van mindenki a magyar raliból, aki él és mozog – jelentette ki. – A historic eb-mezőnye mellett itt van a magyar is. Emellett a klaszikus értelemben vett Rally1-es bajnokság az ORB és az ORC, az utánpótlás képviseletében az ORB2 és 3. is részt vesz. Az előfutó autókkal és biztonsági autókkal együtt 206 darab versenyautót láthatunk.

Hozzátette, az FIA (Nemzetközi Autósport-szövetség) elvárása volt, hogy az elmúlt két évben látott fejlesztési irányt tartsák.

– Tavaly a Historic-eb delegált képviselője úgy köszönte meg a munkánkat, hogy bejelentette eddig mi kértük, hogy a Mecsek Rally maradhasson a naptár része, ez megfordult, ők kérik, hogy folytassuk. Ennél nagyobb dicséret nem kell – folytatta. – Idén több dolgot is újítottunk. Próbáltunk fejleszteni, ahol lehet. Igyekeztünk javítani a pályák minőségén, hiszen a historic autók nem modellek, ezek is ízig-vérig versenyautók, de a futóművük érzékenyebb, mint modern társaiké. Emellett három-három különböző helyszínt építünk fel, összesen 12 gyorsaságit teljesítenek majd a versenyzők.

Idén is kialakítanak FanZone-okat. Pénteken a kisvaszari elágazásban, illetve Hosszúheténynél, az egysoros kitérő lassítónál találhatók ezek a szurkolói pontok. Szombaton az orfűi strandparkolónál lesz az egyik, a másik Remeterétnél, amely a hegyi pályáról, a Ranga László úton közelíthető meg. Ezeken hangulatfelelősök szórakoztatják majd a kilátogatókat, illetve információkat szolgáltatni.

– A pályákkal képben vagyunk, felkészültünk rendesen – fogalmazott Ranga Péter, versenyző. – Az elmúlt évekhez képest is ez egy nagyon jó versenynek ígérkezik, mert hosszú lesz sok gyorsasági össztávval hatféle pályán. Nagy kihívás lesz, de állunk elébe.

A tervezett útlezárások

Kővágótöttös–Bakonya TESZT: 2023. június 22., csütörtök, 12.00–21.00 között.
Mandulás–Árpádtető: 2023. június 23., péntek, 10.00–22.30 között.
Kisvaszar: 2023. június 23., péntek, 11.00–23.00 között. 2023. június 24., szombat, 07.00–19.30 között.
Komló–Hosszúhetény: 2023. június 23., péntek, 14.00–23.30 között.
Árpádtető–Abaliget: 2023. június 24., szombat, 06.00–19.00 között.
Hetvehely: 2023. június 24., szombat, 08.00–21.00 között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában