Labdarúgás

2023.07.17. 20:30

Rázós menet következik: hat baranyai csapat is ellenfelet kapott a MOL Magyar Kupában

Hétfőn került sor a MOL Magyar Kupa első fordulójának sorsolására, amelyen hat baranyai labdarúgócsapat is ellenfelet kapott. A Szentlőrinc, a Siklós és a PTE-PEAC idegenben, míg a Bóly, a Pécsvárad és az Ócsárd hazai környezetben vívhatja ki a továbbjutást.

Móga Richárd

Fotó: Árvai Károly

Általában országos figyelmet a harmadik fordulótól, azaz az első- és másodosztályú labdarúgócsapatok belépésétől követel magának a MOL Magyar Kupa, de már augusztus első hétvégéjén is lehet majd izgulni a kiscsapatokért. Összesen tehát százhatvanhat résztvevő áll a startvonalra, ennyien mondhatják el magukról, hogy főtáblára jutottak, azonban egyszerre ennyien soha nem lépnek pályára, aminek a sorozat kiírásának jól átgondolt lebonyolítása az oka.

Az első két körben tehát a harmad- és megyei osztályú csapatok feszülhetnek egymásnak: 68 párharcban 136 együttes találkozik az első versenynapon, értelemszerűen a másodikban a 68 továbbjutó csapat felezi meg a mezőnyt még egyszer. A győztesekhez csatlakozhatnak majd a harmadik játéknapon az NB I.-es, valamint az NB II.-es kontingens gárdái, így lesznek ismételten 64-en. Onnan pedig egyenes kieséssel mennek végig a kupasorozaton.

Érdemes megemlíteni, hogy egy sportszervezet csak egy csapatot indíthatott a MOL Magyar Kupában, és mivel az összesen hatvan NB III.-as klub között 19 olyan együttest is találunk, amelyek egy magasabb osztályban szereplő klub fiók-, vagy második csapatai, így a szabályok értelmében ők nem állhatnak rajthoz. Ezzel a harmadosztály összesen 41 alakulatot delegál az első fordulóra.

Mivel a megyei osztályú csapatoknál az utazás a legtöbbeknek komoly terhet jelent, a Magyar Labdarúgó-szövetség az első két fordulóban területi alapú csoportokra osztotta az indulókat (Észak-Kelet, Észak-Nyugat, Dél-Kelet és Dél-Nyugat), és így készítette el a sorsolást. Míg az első és második fordulóban a földrajzi elhelyezkedés miatt kell irányítani a sorsolást, addig a harmadik játéknapon a kiemelés szól közbe: ekkor a frissen belépő NB I.-es együttesek kiemeltek, tehát nem kaphatják egymást a sorsoláson. A negyedik fordulótól kezdve nyílt sorsolást tartanak, így bárki kaphat bárkit.

Hat baranyai csapat lesz érdekelt a kiírás első fordulójában: a másodosztályból kieső Szentlőrinc a Marcali VFC, a Siklós pedig az AC Nagybajom otthonában léphet majd pályára. A Bóly hazai terepen készülhet szomszédvári rangadóra, méghozzá a Szekszárdi UFC ellen. Lőrinc Antal legénysége, a PTE-PEAC is vendégként bizonyíthat, ugyanis Bátaszéken lehet kivívni a továbbjutást. A 2022/23-as Baranya Megyei Kupa aranyérmesének, a Pécsváradnak szerencséje volt a sorsolásnál, hiszen szurkolói előtt, a DEÁK-GIZMÓ Murakeresztúr együttesén át vezet az út a második fordulóba. Ennyire nem járt jól a megye kettes bajnok Ócsárd, ugyanis Sütő László alakulata a jó erőből álló dunaföldvári gárdát látja majd vendégül, akik a közelmúltban egy felkészülési mérkőzésen tizenhárom gólt rúgtak a Villány vendégeként (2–13).
Az összecsapásokra augusztus 5-én vagy 6-án kerülhet sor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában