Érdekes

2022.04.08. 07:01

Mégiscsak Keresztes nevethetett a végén

A jelenlegi állás szerint a DK-s Szakács László nagyon rosszul járt azzal, hogy az előválasztáson legyőzte LMP-es vetélytársát, Keresztes László Lórántot.

Vizvári Soma

Budapest, 2019. április 25. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese beszél a kilakoltatások leállításáról tartott, ellenzéki politikusok és civil szervezetek képviselõinek sajtótájékoztatóján Budapesten, a Kúria épülete elõtt 2019. április 25-én. A résztvevõk a kormány felelõsségét hangsúlyozták a devizahiteles probléma miatt és a kilakoltatások leállítását sürgették. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Mint ismert a két politikus vetélkedése az előválasztás végén azzal zárult, hogy a hatpárti összefogás Szakácsot indította a fideszes Hoppál Péter ellen a Pécset és Komlót is magába foglaló Baranya 2-es választókörzetben, ám a kormánypárti politikus magabiztosan nyert, így ő maradhat a térség egyéni képviselője.

 

Szakács 2018-ban listáról bejutott a parlamentbe, és egy időben Komló alpolgármestere volt, de most minden jel szerint pozíció nélkül marad, a közös ellenzéki listán ugyanis csak jelképes helyet (a 232-iket) foglalt el. A végén tehát az általa az előválasztáson legyőzött Keresztes László Lóránt nevethetett, hiszen az LMP-s politikus a 32-ik helyet kapta meg így sikerült bejutnia a parlamentbe, tehát ő négy évig nem marad pozíció nélkül.

 

Szintén listáról szerzett mandátumot az MSZP Baranyában élő elnöke, Tóth Bertalan is. A Momentum pécsi elnökének, Nemes Balázsnak viszont nem sikerült a bejutás, ám a lista 94-ik helyével nem is futhatott neki nagy reményekkel a választásnak. Szintén csupán szimbolikus helyet osztottak a listán az LMP pécsi önkormányzati képviselőjének, Kóbor Józsefnek, valamint a szigetvári körzetben a fideszes Nagy Csaba ellen egyéniben elbukó Szarkándi Lajosnének.

 

Véglegesen persze még semmit nem lehet kijelenteni, hiszen elviekben megtörténhet, hogy a befutó helyekről többen nem ülnek be a parlamentbe (Márki-Zay Péter már bejelentette, hogy nem veszi át mandátumát), országgyűlési széküket pedig nem kötelező a listán következőnek felajánlani.

 

A kormánypártok is adnak baranyai kötődésű, listán bejutó országgyűlési képviselőt, Bánki Erik ugyanis 40-es sorszámával kényelmesen került be a magyar népképviselet intézményébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!