önkormányzati választások

2019.10.13. 07:00

Polgármestereket és képviselőket választ Baranya – A városok polgármesterjelöltjei

Önkormányzati választásokat tartanak vasárnap az országban, így Baranyában is. A bama.hu egész nap követi az eseményeket, majd este beszámolunk az eredményekről is.

bama.hu

Ózd, 2014. november 9. Választópolgárok a Sajóvárkonyi Általános Mûvelõdési Központban kialakított 26. számú választókörben Ózdon a megismételt önkormányzati választáson 2014. november 9-én. A városban az október 12-i polgármester-választást azért kell megismételni, mert az eredményt a Debreceni Ítélõtábla megsemmisítette. MTI Fotó: Vajda János

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Vasárnap tizenhárom óra alatt eldől, hogy kik lesznek a városok és a falvak polgármesterei. Október 13-án reggel hatkor nyitnak a szavazóhelyiségek. A napi eseményeket folyamatosan közöljük a bama.hu-n. Amennyiben lesz rendkívüli esemény, azonnal beszámolunk róla. Olvasóink a bama.hu nyitóoldalán grafikonok segítségével tekinthetik át a választási részvételt, majd este az eredményeket a városokból.

A várhatóan este fél kilenc-kilenc körül várhatóak az eredmények. Kisebb településeken akár gyorsabban is meglehet az előzetes eredmény.

Vasárnap reggel hat órakor tehát kezdetét veszik az önkormányzati és a nemzetiségi választások Magyarországon. A választópolgárok este hét óráig adhatják le voksaikat. A 3177 magyarországi település 70 százalékában, 2256-ban csak független polgármesterek indulnak. Megkeresésünkre a Nemzeti Választási Iroda sajtóosztálya közölte, hogy a választások megkezdéséig léphetnek vissza a jelöltek, ilyenkor a szavazólapokról kihúzzák a nevüket.

A 2014-es önkormányzati választásnál a szavazás napján 8 170 413-an szerepeltek a választói névjegyzékben, vasárnap pedig 8 millió 25 ezer 372-en vannak rajta, vagyis öt év alatt csaknem 145 ezerrel (1,78 százalékkal) csökkent, Baranyában ez a csökkenés 3,16 százalékos volt. 2014-ben a baranyai megyeszékhelyen 125 606 választópolgár szerepelt a választási névjegyzékben, most 121 120. Az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson 43 046 választópolgár adta le voksát Pécsen. Páva Zsoltra, a Fidesz-KDNP jelöltjére 16 631-en (39.28%), míg a FORUM-MSZP-EGYÜTT-PM közös jelöltjére Cserfainé Dr. Kovács Ágnes Ilonára 11 864-en voksoltak (28.02%).

A választási törvény szerint csak azok vehetnek részt a vasárnapi szavazáson, akik érvényes okmányokkal igazolni tudják magukat, és lakcímkártyájukat is magukkal viszik. A baranyai városok közül a legtöbb polgármesterjelölt Pécsen indul (5), és két olyan város van, ahol egy jelöltre lehet voksolni. Bólyban Hárs Józsefre, aki egyedül indult a polgármesteri címért, míg Mohácson a korábbi polgármester Szekó József tragikus halála miatt csak Csorbai Ferenc MSZP-s jelöltre lehet szavazni. Jelölt hiányában nem lehet vasárnap képviselő-választást tartani Apátvarasdon.

A baranyai városok polgármesterjelöltjei:

Pécs: Kóbor József (LMP), Komáromi István (Független), Pap András (Független), Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület), Vári Attila (FIDESZ-KDNP-ÖPE)

Komló: Ferenczy Tamás (Komló Összeköt Egyesület), Polics József (FIDESZ-KDNP)

Mohács: Csorbai Ferenc (MSZP)

Szigetvár: Simon János (FIDESZ-KDNP), Vass Péter (Szigetvárért Tisztességgel Egyesület)

Siklós: Imri Sándor (Független), Ottó Krisztián Ottó (Független), Riegl Gábor (FIDESZ-KDNP)

Kozármisleny: Biró Károly (Független), Farkas Róbert (Független), Szolga Antal (Független)

Szentlőrinc: Csendes Istvánné (FIDESZ-KDNP), Koltai Péter (Független), Szegedi Gyula József (Független), Vörös Zoltán Csaba (Független)

Harkány: Baksai Endre Tamás (FIDESZ-KDNP), Varga László Gábor (Független)

Pécsvárad: Kovács András Róbert (Független), Link Zoltán (Független), Lizitzky Mario (Független), Zádori János (Független)

Bóly: Hárs József (Független)

Sásd: Biró Péter (Független), Jusztinger János (Független), Rabb Győzőné (Független)

Sellye: Amigya Antal (Független), Nagy Attila (Független)

Villány: Czinczár Attila (Független), Mayer István (Független)

Mágocs: Bogyayné Gál Tünde (Független), Fischer László (Független), Hochschorner Ferenc (Független), Hőnig Mária (Független)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!