Hírek

2004.12.23. 07:30

Elkelt a visszaváltható karácsonyfák nagy része

T. T.

Idén kevesebb helyen lehetett a fővárosban visszaváltható fenyőfát bérelni. Az elmúlt években a Hulladék Munkaszövetség a Rügyecskék Alapítvánnyal közösen kínálta az örökzöldeket. Az ökológusok és a botanikusok azonban élesen támadták a kezdeményezést. Úgy vélik, hogy kicsi a gyökeres fenyők túlélési esélye a városi környezetben.

– Az idei karácsonyra nem szerveztünk akciót. Nyáron azonban iparművészek számára hirdettünk egy pályázatot, különleges fenyők készítésére. Vászonból és fénytechnikával megjelenített fenyőfák készültek, de sajnos nem voltak meg az ezek elterjesztéséhez szükséges pénzügyi feltételek – magyarázza Nagy Tamás, a HuMusz alelnöke.
Összesen kétezer bérfenyőt kínáltak a főváros több pontján, nagy részük már elkelt. Visszaváltás után a fák iskolákba és idősotthonokba kerülnek. 

Veszprémben még van néhány

Győrben a Reflex Környezetvédelmi Egyesület, Pécsett a Zöld Gondolat Lovagrend a Praktiker parkolójában kínált bérfenyőt. Veszprémben, az Óváros téren még lehet kapni.

Jövőre visszaveszik

Budapesten az Oázis kertészeti áruházakban, Pasaréten, Kőbányán, Soroksáron, illetve a Harminckettesek terén lehet még néhány fát bérelni. Ugyanott 2500-9000 forintos áron lehetett normann és ezüstfenyőt bérelni. Itt a bérleti díj felét fizetik vissza január 3–7. között. A Rügyecske Alapítvány ezüst-, luc- és douglas fenyőt kínált egységesen 3000 forintért. Ebből 1000 forintot adnak viszsza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!