Hírek

2004.12.03. 02:47

Hadüzenet a plakátok ellen

Megelégelte a fővárosi önkormányzat a mindent elcsúfító, engedély nélküli plakátok látványát. Nem csak a plakátragasztókat büntetnék meg, hanem azt is, aki így hirdeti magát.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="212"] Kora hajnalban már utcán vannak az engedély nélküli plakátragasztók. Nehéz őket tetten érni.
[/caption]Hadat üzen az engedély nélküli plakátragasztóknak a fővárosi önkormányzat. A városképvédelmi bizottság rendeletmódosítást kezdeményez, közölte Sasváry Szilárd elnök. A hatóságok azt is megbüntethetnék, aki engedély nélkül reklámoz például kulturális programokat. Enyhébben bánnának a pártokkal. Sasváry szerint engedélyezni, de szabályozni is kell a politikai kampányok plakátolását.

Házak falán, aluljárókban engedély nélkül kitett falragaszokon ismert intézmények is hirdetik rendezvényeiket. Kézenfekvő, hogy a hatóság rajtuk kérje számon a városkép elcsúfítását. A Fővárosi Közterület-
-felügyelet rendszerint meg is teszi. Ám ha az adott cég igazolja, hogy mást bízott meg a plakátok kiragasztásával, nem neki kell megfizetnie a büntetést. A legfeljebb 30 ezer forint aligha elrettenető hatású. Hiszen, mint azt a Millenáris Kht. szivője, Csörgő Tünde is elmondta: a vadplakátolás a legkifizetődőbb reklám. A Millenáris mégis felhagyott vele, mert úgy gondolták, rontja a megítélésüket. A Gödör Klub rendezvényei azonban rendszeresen virítanak a házfalakon. Programszervezőjük szerint így lehet leginkább megszólítani a fiatalokat.

Bécsben bevált, most Budapesten próbálkoznak

A Magyar Közterületi Reklámszövetség üdvözli, hogy a főváros végre elszánta magát a vadplakátozás elleni fellépésre. A tervezett szigorítás egyébként Bécsben már bevált, közölte Hidvéghy Melinda elnök. Szerinte a vadplakátolók spórolni akarnak, azért ragasztanak a házfalakra, hidakra, aluljárókba, és nem a kijelölt helyeket használják. Pedig jutna számukra is hirdetőoszlop vagy tábla. Más kérdés, hogy a kulturális programok szervezői meg tudják-e fizetni az árakat. A plakátragasztás régen is virult. Próbaképp ingyen használható felületeket jelöltek ki. A kísérlet kudarcot vallott, mert rosszak voltak a helyszínek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!