Hírek

2005.02.15. 00:00

Megállt itt az idő

Hajdanában munkások ezrei vonultak végig nap mint nap a Tanácsház utcán, amelynek nyugati végében terülnek el az egykori Csepel Művek épületei. A gyártelep hangulata az egész környékre rányomja bélyegét.

Kiss G. – Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="306"] A kapu helyére hamarosan széles út kerülhet
[/caption]A gyár fölött ma már nem látni füstfelhőt, a hatalmas kémények mozdulatlan óriásként magasodnak a házak fölé. Az üzem főbejáratának közelében düledező bazársor húzódik, mely halálraítéltként vár sorsára. A megépítendő gyorsforgalmi út nyomvonalán lévő építményeket hamarosan lebontják.

Az utcát a Szent Imre tér keresztezi, rózsaszínűre festett templomával és a csepeli polgármesteri hivatal épületével. A tér túloldalán, a Tanácsház és a Táncsics Mihály utca kereszteződé-sénél található a helyi buszpályaudvar.

Vele szemben ötemeletes panelház áll, ami mellett a református templom magasodik. Ettől a ponttól az utca arculata is megváltozik, két oldalán kertes házak sora húzódik. Innen már a Csepel Művek kéményei is kisebbnek látszanak.

Egykor két HÉV járt erre

– Volt idő, amikor még tömegek hömpölyögtek erre – meséli Kovács Gyula (55), aki telefonközpontosként dolgozott a gyárban. Akkoriban még egy másik HÉV is járt erre. Itt az utca elején állt a Lenin-szobor. Az embereket munkásmozgalmi dallal köszöntötték. A bazársoron többféle üzlet várta a vásárlókat. A sarki csemegében friss pékárut is lehetett kapni. Azóta sok minden megváltozott.

Szántók és erdők

A XXI. kerületi Tanácsház utca és környéke a középkorban a mai Szabadkikötő helyén állt. Csepel falu lakosainak volt itt szántóföldje. Magán a szigeten a rómaiak éppen úgy tanyát vertek, mint a hunok és

az avarok.

A honfoglalás korában valahol erre állt Árpád vezér szálláshelye. A középkorban a királyi család kedvelt vadászterületei húzódtak itt.

A terület a török korban elnéptelenedett. Egy 1764-es térkép tanúsága szerint csak apró házak álltak erre.

Maga az utca először a Községház, majd 1948 után hosszú ideig Somogyi Béla nevét viselte.

Nemes Zsuzsanna (25) könyvelő:

– Én csak dolgozni járok ide. Nem szívesen laknék ebben az utcában, mivel nagyon forgalmas a környék. Autók és buszok tömegei büdösítik a levegőt. Igaz, a keleti végén már kertes házak állnak, ott a zaj sem olyan nagy.

Címkék#Mi utcánk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!