Hírek

2005.04.16. 00:00

Szili álmai beteljesülhetnek

Szili Katalin lett az MSZP hivatalos államfőjelöltje, bár sokan reménykedtek a házelnök bukásában.

Körmendi Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="244"] A Szili-tábor örülhetett a tegnapi nap végén. A házelnök asszony végül is meggyőző fölénnyel nyert a szocialista párt kongresszusán.
[/caption]Az MSZP tegnapi kongresszusának Szili Katalin házelnök és Glatz Ferenc egykori akadémiai elnök közül kellett államfőjelöltet választania. A reggeli elnökségi és az azt követő választmányi ülés után ők ketten maradtak versenyben. Horn Gyula Szili javára lépett vissza, míg Bárándy Péter azért cselekedett így, mert meglátása szerint „az államfői poszt nem az a tisztség, amellyel összeegyeztethetőek lennének a kortesbeszédek”. A választmányi ülésen ugyanis kampánybeszédet kellett tartaniuk a jelöltségre pályázó politikusoknak. Ennek eredményeként a testülettől Szili Katalin kapta a legtöbb szavazatot, szám szerint 88-at. Glatz Ferencet 79-en, Bárándyt 56-an, Horn Gyulát 35-en támogatták.

A „döntéshozó” kongresszus kezdete előtt érezhetően „Szili-párti” volt a levegő. A nógrádi és a baranyai küldöttek közül páran elöl „hajrá, Kati” hátul „nem kell beszarni, elvtársak” feliratú, fehér alapon piros betűkkel díszített pólókkal fejezték ki szimpátiájukat. A helyére siető Lamperth Mónika belügyminiszter azt mondta lapunknak: „Egész Somogy megye Szili Katalint támogatja”. – Heves, Baranya, sőt Tolna is mellette van – konspiráltak bőszen a Lamperth szavait halló, körülöttünk álldogáló küldöttek.

A Himnusszal indított kongreszszus első „fellépője” Hiller István politikai programalkotó, de új elemeket alig tartalmazó beszédet mondott. A „merj változni, légy bölcsebb” szófordulat volt talán az első jele annak, hogy bizony semmi sem lefutott, elképzelhető valamiféle meglepetés. Érdemben Gyurcsány Ferenc kormányfő sem szólt az államfőjelölésről, ellenben érzékeltette, hogy számára nem ez a legfontosabb kérdés. A zárt ülésen Szili Katalin mellett Hunvald Gyögy, Budapest VII. kerületének polgármestere, Tüttő Katalin, aki Leisztinger Tamás nagyvállalkozó kedvese, továbbá Horn Gyula kampányolt. Szili végül a szavazatok 57 százalékát kapta.

Fidesz-szimpátialista

Mádl Ferenc, Sólyom László, Szili Katalin, Glatz Ferenc és Gombár Csaba neve szerepel a Fidesz országos szimpátiaszavazásának listáján – jelentette be Áder János frakcióvezető. A felmérés hétfőn indul, és május 15-én lehet majd utoljára voksolni. A szavazás eredményének ismeretében dönt arról a Fidesz, hogy lesz-e – és ha igen, akkor ki – államfőjelöltje.

Körmendi Gábor Fidesz-szimpátialista Mádl Ferenc, Sólyom László, Szili Katalin, Glatz Ferenc és Gombár Csaba neve szerepel a Fidesz országos szimpátiaszavazásának listáján – jelentette be Áder János frakcióvezető. A felmérés hétfőn indul, és május 15-én lehet majd utoljára voksolni. A szavazás eredményének ismeretében dönt arról a Fidesz, hogy lesz-e – és ha igen, akkor ki – államfőjelöltje. A Szili-tábor örülhetett a tegnapi nap végén. A házelnök asszony végül is meggyőző fölénnyel nyert a szocialista párt kongresszusán. -->

Ezek is érdekelhetik