Hírek

2005.05.24. 06:20

A REAC vállalja az NB I-et

Három fordulóval a bajnokság vége elött már eldőlt, hogy a második vonalból a Tatabánya és a REAC jut fel az NB I-be.

Lázár Lajos

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Urbán Flórián (balra), az immár az NB I-es Rákospalotai EAC vezetőedzője és Kutasi Róbert klubigazgató a szokott egyetértésben tárgyal
[/caption]Rákospalotán a „hőskorban” Növényolaj néven volt már NB-s csapat. A Széchenyi téren (régebben: Czabán Samu téren) lévő sporttelepet használta a Szállítók, a Volán, de ezek a klubok is emlékek már. Az újjáalakult REAC a kilencvenes évek elején a BLSZ legalacsonyabb osztályában kezdte. A klub elnöke és többségi tulajdonosa, Forgács József – egy sikeres részvénytársaság elnök-vezérigazgatója – négy évvel ezelőtt határozott úgy, hogy a csapat célozza meg az NB I-et. Klubigazgatónak az újságíró Kutasi Róbertet, ed-zőnek az FTC volt válogatott labdarúgóját, Simon Tibort szerződtette.

A klubigazgató azt mondja, akkor mosolyogtak Forgács József elképzelésén, még álomnak is szép lett volna az NB I, de azért belevágtak. Az első évben már a negyedik helyen végeztek, majd 2003-ban épphogy lecsúsztak a feljutástról. Időközben a Sopronba távozó – sajnos, azóta már elhunyt – Simon Tibor helyett Mészöly Géza lett az edző, őt pedig Bognár György váltotta. Az elmúlt év nyarán osztályozós helyen zártak, de a Békéscsaba ellen alulmaradtak. Ekkor vette át a szakmai irányítást Urbán Flórián, aki edzői pályájának első évében eljutott az NB I-ig.

A feljutást kiharcoló csapat egyik meghatározó játékosa a kapus, Farkas Balázs volt. A védelemben a legjobb teljesítményt Virágh Tibor nyújtotta, aki immár nyolc éve a REAC játékosa, és mint mérnök, a munka mellett futballozik. Középpályán Kapcsos Vince és Cseri Gergő volt a legjobb, míg elöl Nyerges Krisztiánnal volt leginkább elégedett a szakvezetés. Az utánpótlás-válogatottnak a REAC négy labdarúgója – Vaszi Zoltán, Horváth Gábor, Horváth Tamás, Csopaki István – is tagja.

„Ahhoz, hogy az élvonalban eredményesen szerepelhessünk, négy–öt játékossal kell erősítenünk – nyilatkozta Kutasi Róbert – Olyan fiatal labdarúgókra gondolunk, akik rendelkeznek már némi NB I-es rutinnal, és még motiválhatók. A kiszemeltekkel tárgyalunk, és az biztos, hogy amit ígérünk, teljesítjük. Meccseinket a Budai II László stadionban játszuk, de nem kizárt, hogy felvesszük a kapcsolatot az Újpest vezetőivel. Elképzelhető, hogy néhány találkozónkra a Szusza-stadionban kerül majd sor, kettős mérkőzés keretében. A terv mellett szól a két pálya közelsége, tovább az, hogy több egykori újpesti szerepel nálunk. Ráadásul edzőnk, Urbán Flórián játékosként a Megyeri úton vitte a legtöbbre.”

Elterjedt a hír, hogy több klub is megkereste a REAC vezetőit az NB I-es jog átvétele céljából. Az „érdeklődők” között emlegetík az NB I két kiesőjét, a Nyíregyházát és a Békéscsabát, de hallani a biztos anyagi háttérről álmodozó Zalaegerszeg, valamint Dunaújváros a fúzióra utaló terveiről is. Kutasi ezeket a híreket cáfolta. A klubigazgató szerint „ezer százalék”, hogy a rendezett viszonyú REAC nem eladó, és nem hajlandó semmilyen trükközésre.

Tartozások nélküli, biztos háttér Rákospalotán

A REAC fenntartója egy magánszemélyekből álló gazdasági társaság. A kft. többségi tulajdonosa a csapat elnöke, Forgács József. Az éves költségvetés jelentős részét az elnök vállalkozásai állják, 20–30 százalékra tehető az a rész, melyet a környék vállalkozói adnak össze. A XV. kerületi polgármesteri hivatal is támogatja a REAC-ot, igaz nem pénzzel. A stadion az önkormányzat tulajdonában van, és vállalja annak fenntartását, valamint üzemeltetését. Ez nagy segítség a klubnak. A kft.-nek nincs köztartozása, és a játékosoknak sem tartozik egyetlen forinttal sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!