Hírek

2006.12.20. 06:12

Önmegsemmisítő atombomba

A nukleáris fegyverek új nemzedékének kifejlesztéséhez kezdtek hozzá az Egyesült Államokban. A Los Angeles Times értesülése szerint a tudósoknak egy olyan biztonsági eszköz létrehozása a feladata, amely – sugárszennyeződés nélkül – elpusztítaná az atombombát, ha az illetéktelen kezekbe kerülne.

Csák Elemér

[caption id="" align="alignright" width="260"] A harmadik világban nagy népszerűségnek örvendenek a vállról indítható, helikopterek és repülőgépek ellen is bevethető Stinger rakéták
[/caption]A különleges technológia akár hónapok múlva is működésbe lép, és semlegesíti a benne lévő radioaktív anyagokat. A fejlesztések alapja az a titkos elnöki utasítás, amelyet George Bush három esztendeje írt alá – tudta meg a lap.

Miközben a kutatólaboratóriumokban újabb, korszerűbb harci eszközökön dolgoznak, az Egyesült Államok igyekszik külföldön eladni elavuló fegyvereit, illetve feleslegeit. Az amerikai fegyverkivitel az utóbbi egy évben megkétszereződött, az exportált hadfelszerelésért 21 milliárd dollárt fizettek a vevők – közölte a Pentagon. A legnagyobb vásárló 2005 szeptembere és 2006 szeptembere között Pakisztán, Görögország és Ausztrália volt. A vásárlástól korábban eltiltott India, Pakisztán és Indonézia hatalmas összegű megrendeléseket tettek. A fegyverimportálók másik nagy csoportja az olajbevételekből meggazdagodott arab államok, közöttük Szaúd-Arábia, amely 5,8 milliárd dollárt kíván költeni a nemzeti gárda fegyverzetének modernizálására. A nagy fegyvervásárlók mellett olyan országok is vásárolhatnak már amerikai haditechnikát, amelyeket Washington a terrorellenes küzdelemben szoros szövetségeseinek tekint. Közöttük van Tádzsikisztán, Szerbia, Montenegró, Örményország és Azerbajdzsán.

Az amerikai fegyvereladások növekedésének egyik magyarázata a The New York Times szerint az, hogy a Bush-kormányzat fegyverüzletekkel jutalmazta szövetségeseit, illetve erősítette meg nemzetközi kapcsolatait. Ebből a szempontból is érzékenyen érintette az USA-t, hogy Indonézia bejelentette: 2007-2010 között hat darab Szuhoj típusú vadászrepülőgépet, két darab Kilo-osztályú tengeralattjárót és kilenc darab, különböző típusú helikoptert vásárolnak Oroszországtól. A védelmi minisztérium egy magas rangú tisztviselője elmondta: az előkészített szerződés lehetővé teszi, hogy Indonézia ne függjön az Egyesült Államoktól. Az Amerikai Egyesült Államok 2005-ben törölte el az Indonéziával szemben korábban meghozott embargót.

Rekordév az izraeli fegyverexportban

A védelmi minisztérium szóvivőjének bejelentése nyilvánvalóan azt a várakozást ellensúlyozni kívánta, hogy a kivitel megsínyli az izraeli haderőnek a 34 napos libanoni háborúban megmutatkozott taktikai hiányosságait. A védelmi minisztérium azonban arról számolt be, hogy november végéig a hadiipari cégek 4,1 milliárd dollár értékben kaptak külföldi megrendeléseket, túlszárnyalva az eddigi csúcsértéket, a 2002 azonos időszakában elért 4,02 milliárd dollárt. A Defense News amerikai szaklap szerint az izraeli hadiipari kivitel a világ fegyverexportjának tíz százalékát adja, s ezzel az ország a negyedik helyen áll az Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország mögött.

A libanoni háború hatásainak elmaradását azzal magyarázta, hogy a nemzetközi hadiipari ügyletek kidolgozása sokszor évekig tart, vagyis egy idei nyári esemény ezeket még nem befolyásolhatja. Kifejezte ugyanakkor reményét, hogy a jelenlegi tendencia folytatódik, függetlenül a libanoni offenzíva problémáitól, mert „a vevők megfontoltak, tudják, hogy bízhatnak a harcokban szerzett tapasztalatban”.

A libanoni háború hatásainak elmaradását azzal magyarázta, hogy a nemzetközi hadiipari ügyletek kidolgozása sokszor évekig tart, vagyis egy idei nyári esemény ezeket még nem befolyásolhatja. Kifejezte ugyanakkor reményét, hogy a jelenlegi tendencia folytatódik, függetlenül a libanoni offenzíva problémáitól, mert „a vevők megfontoltak, tudják, hogy bízhatnak a harcokban szerzett tapasztalatban”. A harmadik világban nagy népszerűségnek örvendenek a vállról indítható, helikopterek és repülőgépek ellen is bevethető Stinger rakéták -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!