Hírek

2008.10.06. 11:44

A gyűlöletbeszédről konferenciáznak

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény zaklatással foglalkozó passzusának alkalmazásával lehetne kezelni a gyűlöletbeszédet – vetette fel egy hétfői, budapesti tanácskozáson Szajbély Katalin, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának munkatársa.

mti

Így közérdekű érdekérvényesítésként, közérdekből indítható per keretében lehetne eljárni – mondta, hozzátéve: arra volna szükség, hogy az ilyen jogsértések elkövetésének tipikus színtereire, így a demonstrációkra és a médiára is kiterjedjen a szabályozás. Egy ilyen megoldás nagy valószínűséggel kiállná az alkotmánybírósági vizsgálat próbáját is, hiszen nem új korlátozást vezetne be, hanem egy meglévőt terjesztene ki.

Nincs szükség külön médiajogi szankciókra e témában – érvelt a tanácskozáson Polyák Gábor jogász, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. Egyebek mellett azt vetette fel, hogy párhuzamosan folyó eljárások esetén egymásnak ellentmondó döntések születhetnek a polgári törvénykönyv alapján eljáró bíróságokon és a médiatörvényt alkalmazó Országos Rádió és Televízió Testületben (ORTT).

Az ORTT elnöke szerint a médiahatóságnak nem az a problémája, hogy nem tud lépni ilyen ügyekben, hanem az a baj, hogy túl sok eszközzel rendelkezik.

Majtényi László megemlítette: a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényben szerepel a gyűlöletkeltés tilalma is.

Ezek is érdekelhetik