Hírek

2008.10.18. 17:50

Felcsigázó csendéletek

A Szépművészeti Múzeum múzeumpedagógiai műhelye, a Szépműhely tevékenysége úttörő jelentőségű a magyar múzeumpedagógiában.

H. V. R.

A múzeumpedagógiai foglakozásokon kívül a múzeum tárlataival való ismerkedést számtalan kiadvány segíti, például az időszakos kiállításokhoz készülő családi füzetek segítségével a látogatók a helyszínen játékos formában ismerkedhetnek a kiállítás anyagával. A Szépműhely a hagyományos kiadványokon túl múzeumpedagógiai újdonságként a kiállítások anyagát feldolgozó társasjátékokat is kínál. A Ki lesz az Inka?  című kétnyelvű (angol-magyar) játék a 2007-ben megrendezett Inka kiállításhoz készült, és az inka birodalmat mutatja be a műtárgyak és egy korabeli krónikás rajzai, leírásai alapján.
 
Októberben pedig egy másik múzeumpedagógiai újdonsággal, a múzeum gyűjteményét feldolgozó társasjáték-sorozat első darabjával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A Felcsigázó csendéletek társasjáték a festmények aprólékos megfigyelését, elemzését tanítja játékos formában. A Szépművészeti Múzeum anyagából kiválasztott csendéletek egyenként kerülnek elő, és a játékosok megfigyelőképességüket, emlékezőtehetségüket próbára téve versenyezhetnek, hogy elnyerjék, és saját gyűjteményükbe illeszthessék a képeket. A játék apró részletek, felületek, színek, formák keresésére épül. A bogarászás során a csendéletek különböző fajtáival ismerkedve a gyűjtők betekintést nyerhetnek a csendéletfestés főbb szakaszaiba. A játékot háromféleképpen lehet játszani, a játékosok életkora 10+, száma 2-5 fő. A játék 21 db színes reprodukciót és 60 db keresőkártyát tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik