Hírek

2008.10.17. 14:28

Jövőre csak stagnálunk

A kormány által benyújtandó módosított költségvetéshez tartozó új makrogazdasági pálya szerint 2009-ben a GDP a korábban várt 3 százalék helyett 1,2 százalékkal nő, 3,9 százalékos átlagos infláció mellett a korábban prognosztizált 4,3 százalék helyett

BAMA

A kormány által benyújtandó módosított költségvetéshez tartozó új makrogazdasági pálya szerint 2009-ben a GDP a korábban várt 3 százalék helyett 1,2 százalékkal nő, 3,9 százalékos átlagos infláció mellett a korábban prognosztizált 4,3 százalék helyett – jelentette be Veres János pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

Konzervatív a pénzügyminiszteri prognózis, de elfogadható és "viszonylag objektív" – vélekedett Barta György, a CIB bank elemzője, aki közölte, hogy pénzintézetének prognózisa 1,5 százalék a jövő évre, de a sok növekedési kockázat miatt elfogadhatónak tartják a kormány előrejelzését, és az inflációs előrejelzéssel is egyetértenek.

Szükség volt a makrogazdasági pálya felülvizsgálatára, mert az eredetileg várt 3 százalékos növekedés túl optimista volt, és egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy nem lesz tartható – mondta Barta György.

Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője szerint amíg a pénzpiaci válság nem csillapodik, illetve amíg nem egyértelmű, hogy a hitelezés visszafogása globálisan és Európában milyen mértékű, addig nagyon bizonytalan, hogy mekkora lesz a növekedés. Veres prognózisáról elmondta: ilyen bizonytalan környezetben viszonylag konzervatív az 1,2 százalékos becslés, de könnyen ennél is alacsonyabb lehet a növekedés.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője kifejtette, hogy az új növekedési szám teljesen reális, és lényegében megfelel a piaci várakozásoknak. Bekövetkezhet ennél kisebb növekedés is, ám mivel a költségvetés bevételi oldalát is mértéktartóan tervezték, ez nem okozna különösebb problémát az államháztartást illetően.

Az elemző szerint ugyanakkor kérdéses, miképpen alakul jövőre a fogyasztás, s ezáltal az áfa-bevétel. Ebben van némi kockázat, mivel a magyar lakosság az elmúlt években hitelekből is finanszírozta vásárlásait, s ha most a kölcsönfelvétel megnehezül, visszafogja a fogyasztását is. Az esetleg kisebb áfa-bevételt azonban kompenzálni lehetne a mintegy 150 milliárd forintos elkülönített költségvetési tartalékból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!