Hírek

2008.10.09. 16:30

Magyar szülők visszaadták a tankönyveket Szlovákiában

A szlovákiai magyar szülők és pedagógusok csütörtökön postára adták, visszaküldték az oktatási miniszternek azokat a „magyar nyelvű” honismereti tankönyveket, amelyekben egyetlen helységnevet és földrajzi jelölést sem írnak magyarul.

B. V.

A szlovák lapok már csütörtöki számukban előzetesen kommentálták a fejleményt. A pozsonyi Pravda szerint ez eltúlzott vádaskodás, az ügyet a magyarok felfújják, mert a tankönyv maradéktalanul magyar maradt, abban csak a helységnevek szerepelnek szlovák államnyelven.

A magyar vonatkozású kérdésekkel rendszeresen foglalkozó Dag Danis baloldali lap azt írta: az ügy nemzetközi kiteregetése egyrészt nevetséges, másrészt a magyar iskolák tiltakozása jogos, legitim, annál is inkább, hogy a tankönyvvel kapcsolatos hivatalos döntések enyhén szólva is kaotikusak.

Ezzel szemben a liberális polgári napilap, a SME a tankönyvbotrány okán a szlovák kormánypárti vezetők tömény nacionalizmusáról ír. Képtelenek felfogni – emlékeztet az újság –, hogy a Szlovákia fővárosát megnevező magyar emberek számára mi sem természetesebb annál, hogy ha épp magyarul beszélnek, Pozsonyt Pozsonynak mondják, és nem Bratislavának.

Ezek is érdekelhetik