Hírek

2008.10.25. 09:47

Orbán most már mindenképpen győzni akar

Orbán Viktor szerint a Fidesznek kutya kötelessége, hogy a következő választást megnyerje; a politikus erről a Hír Televízió Péntek 8 című műsorának adott - felvételről sugárzott - interjúban beszélt.

BAMA

"Nem választás kérdése, hogy akarunk-e nyerni. Kutya kötelesség, hogy ha lehet, akkor nyerjünk" - fogalmazott Orbán Viktor arra a kérdésre válaszolva, hogy a mai gazdasági-politikai helyzetben jó-e választást nyerni. Hozzátette: "a parlamentben és a pártok világában nem keresünk szövetségeseket", hiszen a kereszténydemokratákkal és a nem párt formában működő szervezetekkel - egyebek mellett a Lungo Drommal, a Vállalkozók Pártjával - van egy működő, eredményes szövetségi rendszer. E szervezetek fontos társadalmi csoportokat képviselnek.

Magyarország a jelenlegi politikai vezetéssel nem tud ebből a válságból kikerülni, "ezzel a miniszterelnökkel a forintot nem lehet megvédeni" - mondta annak kapcsán, hogy a mai helyzetben mit lehet tenni.

Közölte: amikor arról van szó, hogy fogjunk össze, fel kell tenni azt a kérdés, hogy mi célból, milyen ügyekben, és miben tudunk megegyezni. A helyzet megoldásához azt kell meghatározni, hogy a válság érdekében miben kell összefogni.

Orbán Viktor szerint nem egyszerűen arról van szó, hogy túléljük a válságot - mint ahogy azt a korábbi időszakokban megszoktuk - , és majd ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Mint mondta, jelentősen meg kell változnunk annak érdekében, hogy a válságot is megússzuk, majd a válságot követő új korszakban ne újból válságról válságra bukdácsoljunk, hanem valóban ki tudjunk nyitni egy cselekvési teret, egy jövőt magunk előtt.

Így kell gondolkodni az összefogásról - szögezte le. Kifejtette: a baj az, hogy a szocialisták a mostani és a jövőre vonatkozó válságokat, kihívásokat a régi módszerekkel akarják megoldani. Egyetlen ötletük van, ha "valamilyen gazdasági természetű zavar mutatkozik az országban, akkor azonnal vegyük el az emberektől a pénzt". Mint mondta, a szocialistáknak soha egyetlen innovatív, a gazdaságot megújító, új erőforrásokat teremtő ötletük még nem volt.

Ebben nem fogunk velük összefogni, hiszen ez rossz válasz. Ez a javasolt terápia nagyobb bajt okoz, mint a válság maga - hangsúlyozta.Mint mondta, a kormány gazdaságpolitikájának az úgynevezett arany háromszögön belül kell maradni. Így szociális egyensúlynak, azaz létbiztonságnak, pénzügyi egyensúlynak és gazdasági növekedésnek kell lenni.

A politikus a jövő évi költségvetési tervezettel kapcsolatban úgy vélekedett, a jelenlegi második változat után hamarosan lesz még harmadik és negyedik változat is.Mint mondta, a mostani tervezet szakmai tévedések és hazugságok egyvelege. Példaként az önkormányzatokra vonatkozó fejezetet említette, ahova olyan bevételeket írnak be az önkormányzatokhoz - mondta Orbán Viktor -, amiről most pontosan lehet tudni, hogy nem teljesülnek. Onnan lehet ezt tudni - fejtegette -, hogy ezek a bevételek már tavaly sem teljesültek, csupán ezek töredéke teljesült.

A költségvetésben szereplő bevételek, ahogy előre lehet látni, nem reálisak, nem teljesülnek - szögezte le."Ez nem szakmai tévedés, ez egy hazugság. Ezért mondom, hogy a költségvetés szakmai tévedések és hazugságok egyvelege" - fogalmazott a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor elmondta: ott, ahol bizonyítható, hogy adatokat titkoltak el, adatokat hamisítottak meg, nem egyszerűen politikai felelősség áll fenn, hanem büntetőjogi természetű felelősség is. Így - Orbán Viktor szerint - az esetleges kétharmados Fidesz-többségtől tartókat valójában az foglalkoztatja, hogy a parlamenti választásokat követően "lesz-e annyi ereje a mostani kormányzó elitnek, hogy a mentelmi jog mögé bújva megvédje azokat az embereket, akik áthágták a törvényesség korlátját".

A Fidesz elnöke emlékeztetett: a Fidesz - amikor a szocialisták bevallották, hogy valótlan számokat közöltek a választást megelőzően - azonnal be is nyújtott egy erre vonatkozó büntetőjogi kezdeményezést a Legfőbb Ügyészségnek, amit akkor ott elhárítottak. "Szerintem helytelenül, de majd ezt később, ha lesz kormányváltás (...) alaposabban megvizsgáljuk" - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik